FLEVOLAND - Het aantal rokers in Flevoland is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 27,6%. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in Almere. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs afgenomen met 31,5%. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD's in samenwerking met het RIVM en het CBS.

Sterkste afname rokers in Almere
Binnen Flevoland was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Almere. Ook in Zeewolde (-29%), Dronten (-28,9%) en Lelystad (-28,6%) is het aantal inwoners dat af en toe rookt flink afgenomen. De kleinste afname was te zien in Noordoostpolder (-14,9%) en op Urk (-7,7%).

Urk: de schoorsteen van Flevoland
Ondanks de sterke daling geeft 16,8% van de Flevolanders aan af en toe een sigaret op te steken. Dit is iets meer dan het landelijke gemiddelde van 16,7%.
Het percentage rokende inwoners verschilt echter sterk per gemeente. Zo wonen in verhouding de meeste rokers in de gemeente Urk. 22,7% van de Urkers steekt namelijk wel eens een sigaret op. Ook in Noordoostpolder (18,9%) en Lelystad (17%) is het percentage rokers relatief hoog.


Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: "Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld."

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: "Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt".