FLEVOLAND - Het provinciehuis in Lelystad was woensdag 7 juni toneel van een ongekend schouwspel van innovatie, creativiteit en talent. Scholieren uit Flevoland hebben op het 'Talent Kleurt Flevoland' event hun innovatieve oplossingen gepresenteerd voor maatschappelijke vraagstukken. Dit event werd officieel geopend door de commissaris van de Koning, Leen Verbeek, die zijn steun en bewondering uitsprak voor het jonge talent van Flevoland.


Scholieren kiezen voor een betere toekomst

Zo’n 70 scholieren van Porteum, Emelwerda College, RSG Slingerbos-Levant en Almere College Dronten zijn dit schooljaar de uitdaging aangegaan om zich te buigen over maatschappelijke kwesties op het gebied van duurzaamheid, voedselverspilling, Lelystad Airport en mobiliteit. De 13 groepjes die de meest innovatieve onderzoeken en ontwerpen hebben aangeleverd, mochten hun resultaten delen in het provinciehuis. ‘Best wel spannend, maar ook heel leuk’, aldus leerling Stijn van Porteum. Het resultaat was een serie indrukwekkende presentaties van jonge geesten die zich inzetten voor een betere toekomst. Het groepje met het meest impactvolle idee won de felbegeerde ‘Ongekend Flevotalent-bokaal’.

Aftrap door de commissaris van de Koning

De commissaris van de Koning opende deze inspirerende middag en sprak zijn bewondering uit voor het harde werk en de creatieve denkkracht van de Flevolandse jeugd. "Ik ben trots op het werk wat jullie hebben geleverd. Ik zie prachtige maquettes en mooie presentaties op de tafels staan. Ik koester de wens dat jullie allen een prachtige loopbaan zullen bewandelen, ongeacht de richting die jullie kiezen. Kies een pad waar jullie geluk en voldoening in vinden.", sprak hij de scholieren toe.

Duurzaam verpakkingsmateriaal wint de Ongekend FlevoTalent-bokaal 2023

Lisa Potts en Uwa Ugiagbe van Porteum zijn de trotse winnaars van de Ongekend FlevoTalent-bokaal 2023. Hun impactvolle idee, zorgvuldig beoordeeld en geselecteerd door een vakkundige jury, is een voorbeeld van hoe jong talent een significant verschil kan maken. Lisa en Uwa deden onderzoek naar verpakkingsmateriaal van kant-en-klare maaltijden in vliegtuigen voor Marfo uit Lelystad. De opdracht was om een ‘’oplossing’’ te vinden voor het kunststof CPET-verpakkingsmateriaal wat vaak na een vlucht wordt verbrand. Zij zijn op zoek gegaan naar materiaal wat dezelfde soort chemische stofeigenschappen heeft, maar biologisch afbreekbaar is. Lisa en Uwa presenteerden duurzaam verpakkingsmateriaal van Polyhydroxybutyraat (PHB) die biobased en biologisch afbreekbaar is. In de presentatie vertelden ze over de voordelen voor het milieu: het is licht, zorgt voor minder plasticvervuiling en het maken van de bakjes vermindert het de uitstoot van broeikasgassen. Volgens Harold Oldenbeuving, directeur van Marfo, ‘zal het onderzoek zeker de aandacht krijgen van ons laboratoriumteam en actie ondernomen worden.’

Talent kleurt Flevoland
In het jongerenprogramma Talent kleurt Flevoland werken leerlingen en studenten van het Flevolands onderwijs aan vraagstukken die binnen de provincie spelen. Ze gaan aan de slag om een oplossing te vinden voor een bestaand probleem. Deze gaan over thema’s als duurzaamheid, wonen, natuur, voedsel en nog veel meer. De provincie wil jonge talenten via deze opdrachten met frisse ideeën graag aan zich (blijven) binden.