FLEVOLAND - De lente is begonnen en de tuinkriebels beginnen bij velen te komen! Het is de ideale tijd om je tuin om te toveren tot een welkome plek voor dieren, planten én jezelf. Hoe? Dat leer je met de gratis tuincursus van IVN Natuureducatie, voor de beginnende en de ervaren tuinier. Meer groen is in Flevoland bovendien keihard nodig.


Droogte en wateroverlast: we hebben er helaas steeds vaker mee te maken. Daarnaast gaat het niet goed met veel vogel- en insectensoorten in ons land. Wilde planten en dieren zijn niet alleen afhankelijk van natuurgebieden, veel van hen leven juist in de stad en in onze tuinen. Helaas zijn in Nederland een derde van de tuinen minimaal voor de helft betegeld. Ook in Flevoland zijn veel steden, dorpen en tuinen nog te vaak versteend.

"In 2021 hebben Provinciale Staten in Flevoland het Actieplan Biodiversiteit vastgesteld. Hiermee willen we de voorwaarden realiseren die nodig zijn voor herstel van de biodiversiteit. Dat is goed voor onze landbouw, recreatie en variatie in het landschap, maar bovenal goed voor onze leefomgeving en woonplezier!" stelt Harold Hofstra, gedeputeerde provincie Flevoland en portefeuillehouder natuur. "Iedereen kan zelf iets doen, bijvoorbeeld minder tegels in de tuin en meer groen!"

Een groene, natuurvriendelijke tuin in vijf online lessen


Groene tuinen dragen bij aan biodiversiteit, waterberging bij hoosbuien, het tegengaan van hittestress en ze zijn goed voor onze gezondheid. Wil jij jouw tuin vergroenen, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Volg dan nu de gratis online tuincursus ' Aan de slag met een levende tuin ' van IVN Natuureducatie.

In deze cursus neemt tuinvrouw Anne Wieggers, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, je 'virtueel' aan de hand. In vijf online lessen van een half uur laat ze zien hoe je al met hele simpele dingen veel resultaat boekt - of je nou een beginner bent of al tuinervaring hebt. Zo kan je deze zomer genieten van een tuin of balkon vol bloeiende bloemen, gezonde planten, vogels en insecten.

Samen op weg naar een florerende natuur


Provincie Flevoland en IVN Flevoland werken samen aan het verbeteren van de biodiversiteit. Op het platform 'Flevoland Bloeit' worden het komende jaar activiteiten en tips gedeeld over het vergroenen van eigen omgeving en daarmee het versterken van biodiversiteit.

De online cursus 'Aan de slag met een levende tuin' is hier het startsein van. De cursus is geschikt voor alle tuiniers: of je nu een klein stads- of dorpstuintje hebt, een balkon, of zelfs als je geen tuin hebt. Niet alleen tuinen komen aan bod, ook komen er tips voorbij om je straat of buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld door het aanleggen van geveltuintjes of het opfleuren van boomspiegels. De gratis cursus 'Aan de slag met een levende tuin' is beschikbaar op de website van IVN Natuureducatie.