FLEVOLAND - Op donderdag 30 november 2023 zetten ongeveer 30 jongeren 'hun' politici op scherp tijdens het Provinciaal Jeugddebat Flevoland. In het provinciehuis debatteren de jongeren met verschillende Statenleden. Van de deelnemende jongeren worden er 12 geselecteerd voor het 29ste Nationaal Jeugddebat in Den Haag. De Nationale Jeugdraad (NJR) en provincie Flevoland organiseren het Provinciaal Jeugddebat elk jaar.

Jongeren laten van zich horen

De provinciale politiek beslist veel voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren van zich laten horen. De deelnemers confronteren tijdens het Jeugddebat verschillende Statenleden over onderwerpen die er voor hen toe doen. Gedeputeerde Chris Jansen heet de jongeren welkom.

In debat met Statenleden

Vervolgens gaan de jongeren in debat met Statenleden van verschillende politieke partijen. De jongeren debatteren over actuele provinciale onderwerpen, zoals het gebruik van drinkwater en duurzame mobiliteit. Er doen leerlingen mee van scholen uit de hele provincie. Iedereen, dus ook familie en vrienden, is van harte welkom om bij het debat te komen kijken. Het programma begint om 13.30 uur in de Statenzaal van het Provinciehuis.

Nationaal Jeugddebat

Niet alleen de jongeren uit Flevoland laten hun stem horen. NJR organiseert ook in alle andere Nederlandse provincies debatten. Door mee te doen aan het Jeugddebat in hun provincie, maken jongeren kans op deelname aan het 29ste Nationaal Jeugddebat in Den Haag.

Dit debat vindt in april 2024 plaats in de Tweede Kamer. Tijdens het Nationaal Jeugddebat gaan 12 jongeren per provincie, dus in totaal ongeveer 150 jongeren, in debat met ministers en staatssecretarissen.

Over NJR

NJR is de springplank van de nieuwe generatie. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden, met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties die vorm geven aan onze wereld. Provincie Flevoland ondersteunt deze missie. Ga voor meer informatie naar njr.nl en jeugddebat.nl.