ALMERE - Op donderdag 16 december is de Onderwijsprijs Flevoland uitgereikt door gedeputeerde Jan-Nico Appelman aan Praktijkonderwijs Almere, onderdeel van de Almeerse Scholen Groep (ASG). Praktijkonderwijs Almere kreeg de prijs voor het leerprogramma voor jongvolwassen statushouders met een laag IQ. "Deze erkenning is ontzettend belangrijk voor ons, omdat wij iets doen met statushouders wat eigenlijk niet kan en misschien ook niet mag", aldus directeur Bertien Hoek.


Begeleidingsprogramma

Sinds drie jaar biedt de school een begeleidingsprogramma aan jonge statushouders aan. Statushouders tussen de 18 en 21 jaar met een lager IQ vallen normaal gesproken tussen wal en schip bij het vinden van een plek in de Nederlandse maatschappij. Dit komt doordat er allerlei regeltjes van de verschillende overheden zijn die verdere ontwikkeling in de weg staan. Het grootste probleem nu nog is volgens Hoek dat er geen vaste financiële basis is voor het begeleidingsprogramma.

PrO probeert deze regels te omzeilen, om deze doelgroep toch op weg te kunnen helpen. "En daarom voelt het heel goed als dat gewaardeerd wordt", zegt Hoek. "Dat hebben we misschien ook wel nodig om voor elkaar te krijgen dat we het wat anders gaan organiseren allemaal. In ieder geval in de polder, maar misschien ook wel in Nederland."

Creatieve aanpak PrO

Gedeputeerde Appelman vindt de aanpak van PrO creatief: "Ze hebben vaak net even de grenzen opgezocht van de bestaande regels, vaak gevraagd om een afwijking van die regels. Dat is ook een opdracht aan ons en aan alle samenwerkingspartners om daar nog eens goed naar te kijken of we dat niet structureel beter kunnen doen".

Eigenwaarde en succes

Het praktijkleren bij PrO is gericht op taalontwikkeling, stagebegeleiding, jobcoaching, budgettraining en psychosociale begeleiding. Directeur Hoek noemt het Almeerse concept zeer succesvol. "Deze jongeren hebben zich verder ontwikkeld in hun Nederlandse taalvaardigheid, ze hebben laten zien dat ze kunnen werken en ze verdienen hun eigen brood. Ze zijn dus niet meer afhankelijk van de gemeente. Dat zijn allemaal successen en het is erg belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde", besluit Hoek.

Aandacht voor onderwijs met stichting Nationale Onderwijsweek

Met de Nationale Onderwijsprijs vraagt Stichting Nationale Onderwijsweek aandacht voor het onderwijs. Bijzondere projecten worden in de schijnwerpers gezet. Zo laat de organisatie zien hoe veelzijdig het Nederlandse onderwijs is en met hoeveel inzet en enthousiasme er wordt gewerkt. De feestelijke ontknoping, waarbij alle provinciale winnaars uit primair en voortgezet onderwijs aanwezig zijn, vindt plaats tijdens de landelijke finale in maart 2022. Wil je meer weten? Bekijk dan het item op Omroep Flevoland.