ZEEWOLDE - Een vijftig jaar oude bluesrockband, dat maak je niet vaak mee. Maar polderband BROZ is er zo een. De ooit in Dronten opgerichte formatie bestaat inmiddels een halve eeuw en viert dat met verschillende optredens in de regio (‘Fifty years best live’. De tour start op 4 maart in Zeewolde en gaat daarna naar Dronten (18 maart), Emmeloord (1 april) en Almere (15 april).

Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in het leven van de boerenfamilie Meijer uit Dronten. Het zat in de Achterhoekse genen van de broers Henk, Frans, Jan en Geert. De jongens – en dan hebben we het over eind jaren ’60, begin jaren ’70 – leerden ‘als basis’ piano of accordeon. “Na een paar jaar stapte ik over op gitaar”, vertelt Henk. “Broer Jan ging over op drumstel en Frans ging bassen. Geert bleef de toetsen trouw. We leerden het onszelf allemaal aan. We luisterden op Radio Luxemburg en piraat Veronica naar onze muziekhelden Cream, Pink Floyd en Led Zeppelin en dat probeerden wij dan na te spelen. Puur op gehoor, met volop ruimte voor improvisatie.” Zwager Hans van Velzen haakte aan, ook gitarist maar eveneens geïnteresseerd in de bas en dat kwam goed uit, Frans wilde zich graag op het zingen toeleggen. Een gezamenlijke band kon niet uitblijven. ‘Phytophthora’ zou wel een geschikte naam zijn. “Maar krantenkoppen als ‘Phytophthora treedt op in Biddinghuizen’ of ‘slaat toe’ zouden wellicht niet goed vallen in agrarisch Flevoland”, grinnikt Hans. Uiteindelijk werd het BROZ (van ‘BROers’ en ‘Zwager’) en was de band in 1972 een feit!

BROZ werd een hoofdact op allerlei schuurfeesten die er in de jaren ’70 werden gehouden in heel de regio. Henk geniet er met terugwerkende kracht nog van. “Ze vonden plaats in het vroege zomerseizoen, de tijd dat het oogsten nog moest beginnen en de boerenschuren dus leeg stonden.” Ook Hans ziet het nog helemaal voor zich. “Soms waren er wel drie bands op een avond. Alles werd afgedekt met landbouwplastic en toiletunits werden buiten neergezet; een complete tap werd binnengereden, zo professioneel was het.” “De plaatselijke horeca zag het met lede ogen aan, waarna morren overging in klagen en de gemeente er uiteindelijk een eind aan maakte”, klinkt er nog steeds een beetje spijt door in Henks stem.

Eigenlijk is BROZ nooit gestopt. Het werk en de jonge gezinnen kregen na 23 jaar halverwege de jaren ’90 echter even voorrang, reden waarom er op de pauzeknop werd gedrukt. Afzonderlijk gingen de heren ondertussen wel verder. Henk: “Die schuurfeesten waren een soort kraamkamer voor polderbands. Uit BROZ ontstond de theaterproductie Jewels en bluesband MacAllan, ik werd gitarist bij Van Leer, terwijl Geert bijvoorbeeld toetsenist werd bij Chimney Fire en later Blue Train, waar Jan en Hans al speelden. Frans legde zich toe op koorwerk en zangcoaching. En vergeet ook niet dat bijna elk van ons voor muzikale ondersteuning zorgde bij het jaarlijkse Oogstfeest in Zeewolde.” Vanuit collegabands als Eye en Still Young ontsproten verder tal van nieuwe bandjes. Al met al is er sprake van vijftig jaar polderpopcultuur, waarvan BROZ mede aan de basis stond… In 2020 brak corona uit en vielen de repetities en optredens even helemaal weg. Maar mede dankzij de familieverbanden zochten de BROZ-leden elkaar tóch weer op. “Niet fysiek, want dat kon even niet, maar inmiddels was er het internet”, legt Henk uit. “We speelden samen via een speciaal digitaal programma, waarbij ieder meedeed vanaf z’n eigen honk en via een redelijk snelle verbinding. En dan ben je opeens met een digitale versie van BROZ bezig met muziek maken. We voelden weer hoe het ook alweer was en stelden ons de vraag wanneer we eigenlijk voor het eerst als band bij elkaar waren.” De eerste voorbereidingen werden getroffen voor ‘50 jaar BROZ & FRIENDS’; muzikale vrienden werden uitgenodigd, een try-out smaakte naar meer. Dit voorjaar wordt daarom vijftig jaar polderpop gevierd met een muzikale rondreis door Flevoland, die op zaterdag 4 maart in The Lux te Zeewolde begint en gaat daarna doorgaat naar Dronten (18 maart), Emmeloord (1 april) en Almere (15 april). Het is ook een ode aan vijftig jaar polderpop.

“We spelen het beste uit onze vijftig jaar blues- en polderrock, met vooral ook veel van die ojaatjes”, licht Hans alvast een tipje van de sluier op. Voor tickets:

www.brozband.nl