ALMERE - cleanuptheworld was afgelopen jaar een trending hashtag waarbij de wereld liet zien dat zij zich inzetten om de wereld weer een beetje schoner te maken. Ook in Almere blijft er genoeg afval op straat liggen. Daarom hebben Run2Day Almere en Stad & Natuur de handen ineengeslagen en organiseren zij op vrijdag 20 september en zaterdag 21 september plogtocht tijdens de World Cleanup Day. Samen zorgen we voor een betere wereld!

World Cleanup Day is een wereldwijd initiatief waarin 157 landen, meer dan 18 miljoen vrijwilligers op één dag de aarde schoonmaken. In Almere wordt het opruimen gecombineerd met joggen. Karin Bijleveld van Run2Day Almere is één van de initiatiefnemers van de plogtocht, zij vertelt: “Ploggen komt van het woord ‘joggen’ en het woord ‘plocka’ dat vuil oprapen betekent in het Zweeds. Wij brengen met de plogtocht graag mensen in beweging, letterlijk en figuurlijk, om zich in te zetten voor een schoner Almere.”

20 september komen scholen in actie
Vrijdag 20 september worden alle Almeerse scholen uitgenodigd om een uurtje de sportschoenen aan te trekken en samen te ploggen. Kinderen kunnen in hun eigen schoolomgeving en de routes die veel gelopen en gefietst worden, vaak ook wel snoeproutes genoemd, langs om vuil te rapen. “Het is belangrijk voor kinderen om zich verantwoordelijk te voelen voor hun eigen omgeving en te helpen met opruimen. Dat ze hierbij ook nog eens een uurtje heerlijk bewegen is natuurlijk mooi meegenomen!” aldus Willemijn Huizenga, medewerker educatie van Stad & Natuur. Stad & Natuur draagt bij aan een groene en gezonde stad en betrekt hier graag het Almeerse onderwijs bij. Voor scholen is er ook een aanvullend educatief programma over afval. Geïnteresseerde scholen kunnen zich aanmelden bij Stad & Natuur.

21 september: World Cleanup Day
Op 21 september wordt op verschillende plekken in de stad om 10 uur het startsein gegeven om in groepsverband te ploggen. Sportverenigingen, bewoners, gezinnen met kinderen, harloopclubs, buurtverenigingen, iedereen kan meedoen! Sportmerk adidas sponsort de World Cleanup Day in Almere. Zij stellen deze dag schoenen ter beschikking die voor een deelgemaakt zijn van plastic dat wordt gevonden op stranden. Bevallen de schoenen? Ren dan gelijk naar Run2Day Almere voor een nieuw paar die je deze dag met korting kunt kopen. Wil jij je ook inzetten voor een afval en plastic vrije wereld? Meld je dan met een groep of alleen aan via Run2Day Almere: almere@run2day.nl.

Handschoenen, prikkers en zakken worden voor de World Cleanup Day in Almere ter beschikking gesteld door de gemeente Almere.