ALMERE - Op zaterdag 6 november vindt in Amsterdam een landelijke Klimaatmars plaats – de grootste klimaatbetoging ooit in Nederland gehouden. Voorafgaand aan de Klimaatmars wordt op vrijdag 22 oktober door het hele land het Klimaatalarm geslagen. Ook Flevolanders laten zien dat ze zich ernstig zorgen maken over de klimaatcrisis, zij kunnen deze vrijdag deelnemen aan het centrale Klimaatalarm Flevoland in het stadshart van Almere.

Met de Klimaatmars op 6 november doet de organisatie een dringend beroep op de politiek om snel, daadkrachtig en rechtvaardig klimaatbeleid te maken en uit te voeren. Het huidige beleid schiet ernstig tekort om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Een recent rapport van het VN klimaatpanel laat zien dat het klimaat sneller verandert dan eerder werd gedacht: “Overstromingen, bosbranden en heviger orkanen zorgen nu al voor miljoen slachtoffers. We moeten nu in actie komen om de ergste toekomstscenario’s te voorkomen.”

Het Klimaatalarm Flevoland op vrijdag 22 oktober is een vreedzame betoging, die toegankelijk is voor alle inwoners van de provincie van 0 tot 100 jaar. Deelnemers verzamelen zich om 16:00 uur op de Esplanade, het grote plein aan het Weerwater in het Almeerse stadshart. Vanaf daar lopen zij een ‘mini-mars’ naar het Stadhuisplein, waar rond 16:45 uur met toeters, bellen en andere herriemakers het Klimaatalarm wordt geslagen. Ook lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers zullen aanwezig zijn, zij ontvangen een symbolische oproep de klimaatproblemen ook in Flevoland te prioriteren en in navolging van diverse gemeenten de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Om het vreedzame Klimaatalarm in goede banen te leiden, wordt geïnteresseerden gevraagd zich aan te melden op www.facebook.com/KlimaatmarsFlevoland. Op deze pagina staat ook meer informatie over de landelijke Klimaatmars op 6 november, samenreisevenementen vanuit Flevoland en ophaalpunten waar gratis raamposters van de Klimaatmars kunnen worden opgehaald.

De Klimaatmars in Amsterdam wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie, een samenwerkingsverband van Code Rood, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Fridays For Future, Greenpeace, Grootouders voor het Klimaat, Milieudefensie en Oxfam Novib.