ALMERE - Afgelopen weekend vond de derde editie van Open Monumentendag Almere plaats. Het programma met als thema “In Europa” heeft 3000 bezoekers getrokken. Mensen van binnen en buiten Almere hebben de New Town bewonderd en wisten hun weg te vinden naar de diverse activiteiten, architectonische pareltjes en landschapskunstwerken. Er was opvallend veel internationale belangstelling.

Hoewel Almere nog geen officiële monumenten heeft, heeft de stad wel erfgoed om trots op te zijn met bijzondere verhalen die dit weekend verteld werden. Niet alleen door de tientallen vrijwilligers die het evenement mogelijk maakten, ook door de bezoekers werden herinneringen opgehaald. In Almere Haven vertelden de peetvaders en ontwerpers van het eerste uur over de intenties achter de ontwerpen van de stad. Deze visies werden in een pop-up expositie gevisualiseerd aan de hand van tekeningen, archiefmateriaal en maquettes.

Het Stadhuis werd zaterdag het drukst bezocht. Jong en oud vergaapten zich aan de maquette van het gebouw en bezochten de diverse kantoorvleugels, het archief en bewonderden de diversiteit en overeenkomsten van de twee bouwfases. Ook het tegenovergelegen hofje The Jewel, naar ontwerp van de Britse architect David Chipperfield, was populair. Voor het eerst was dit door glasplaten omsloten hofje bovenop de winkels van het Stadshart Almere te bezoeken. In de zelfbouwwoningen Casa Mirador, Een Oost-Duits Huis, Het Kasteel en Polderblik werden rondleidingen gegeven en het was ook mogelijk om Het Klokhuis te bezoeken, een ontwerp voor en door kinderen. De Groene Kathedraal, het landschapskunstwerk van Marinus Boezem, was ook een publieksfavoriet. De 178 populieren vormen samen de plattegrond van de kathedraal van Reims. De Europese deuntjes van Het Carillon van de Lichtboogtoren lieten de inwoners en vele bezoekers van Almere swingen.

Op 8 en 9 september kon iedereen kennis maken met het cultureel erfgoed van de stad. Tijdens het tweede weekend van september vindt jaarlijks landelijk het evenement Open Monumentendag plaats. Ook Almere deed dit jaar weer mee. Maar liefst 16 bijzondere locaties waren gratis te bezoeken.