ALMERE - Woensdag 13 maart is het weer Boomfeestdag in Nederland. Dit jaar al voor de 63ste keer. Almere doet al jarenlang aan deze traditie mee, waarbij basisschoolkinderen bomen planten op een locatie in of rondom de stad. Dit jaar doen 120 kinderen van basisschool de Buitenburcht mee om samen met wethouder Hilde van Garderen van de gemeente Almere, Staatsbosbeheer en Stad & Natuur Almere te vergroenen. De plantlocatie is dit jaar in de Bouwmeesterbuurt aan de C. Outshoornstraat in Almere.

In het kader van vervangingsprogramma essentaksterfte planten de leerlingen diverse bomen en struiken, waardoor er een gevarieerd stukje groen ontstaat. Om de grond rond de bomen te verbeteren mogen de kinderen na het planten van de boom ook regenwormen uitzetten, het meest geliefde onderdeel van de leerlingen! Almere is dit jaar verkozen tot accent gemeente door de provincie Flevoland. Dit betekent dat gedeputeerde Harold Hofstra langs komt om samen met de wethouder een boom te planten. Dit jaar is er gekozen voor het thema ‘Ieder kind een boom’, omdat de Boomfeestdag vaak de eerste natuurervaring is, die nooit meer vergeten wordt. En als kinderen eenmaal enthousiast zijn gemaakt over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis later ook weer overbrengen.

Voor Stad & Natuur is het een bijzondere boomfeestdag, de Stichting bestaat dit jaar 10 jaar en organiseert ook al 10 jaar de Boomfeestdag in Almere. De afgelopen 10 jaar zijn er circa 3.000 bomen geplant door zo’n 1000 basisschoolleerlingen. De bomen staan door heel Almere, van het Cascadepark in Almere Poort tot Almere Overgooi. Maar ook tijdens de landelijke boomfeestdag met prinses Laurentien in het Koggepark in Kruidenwijk in 2015. Het gaat om klein bomen, maar ook grote lindes van 4 à 5 meter en fruit- en notenbomen. De voorloper van Stad & Natuur, het gemeentelijke natuurcentrum het Eksternest, organiseerde ook al sinds jaar en dag de Boomfeestdag in Almere, dus feitelijk zijn er nog veel meer bomen geplant tijdens de Boomfeestdag. De eerste bomen zullen er inmiddels al ruim 25 jaar staan.