FLEVOLAND - Flevoland een wandelprovincie? Jazeker, want de Flevonatuur is uniek. Het is een van de weinige gebieden ter wereld die geheel op de tekentafel tot stand is gekomen. Er valt volop prachtige natuur te ontdekken. Wandel door de provincie tijdens de drie- of zesdaagse IVN Trektocht. Ga door Nationaal Park Nieuw Land, langs de Flevolandse randmeren, langs moerasgebieden en ontdek de bijzondere Flevolandse bossen.

Lancering IVN Trektocht Flevoland


Op vrijdag 8 juli werd de trektocht officieel gelanceerd. De route werd officieel geopend door gedeputeerde Natuur Harold Hofstra en regiodirecteur IVN Oost Joline de Weerdt. Gedeputeerde Natuur Harold Hofstra vertelde over Flevoland als wandelprovincie en de rol van vrijwilligers. ''Juist de mensen die er wonen en die Flevoland kennen zijn bij uitstek onze ambassadeurs. Zij weten de mooiste plekjes", aldus Harold Hofstra. Daarna werd er onder begeleiding van IVN-vrijwilliger Geert Santhuizen van Wandelen in Flevoland, en ook Gastheer van het Landschap, de eerste kilometers van de trektocht gewandeld. Harold Hofstra: ''We willen de beleefbaarheid van de natuur versterken en verbeteren. Hoe kan dat nu beter dan door te wandelen. En juist deze trektochten brengen sport en natuur dichter bij elkaar."

Route en overnachting


Er is keuze uit twee driedaagse trektochten, of maak er gelijk een zesdaagse tocht van, en loop van Almere tot en met Dronten. De echte pareltjes van de Flevolandse natuur kennen onze lokale IVN-vrijwilligers, een samenwerking met hen kan hierbij daarom niet uitblijven." Aldus Inge Beukema, projectleider IVN Natuureducatie. De trektocht is door IVN Flevoland in samenwerking met vrijwilligers van IVN-afdelingen in Almere, Dronten en Zeewolde en opgezet. De trektocht is gerealiseerd met een bijdrage van provincie Flevoland.

De route is te volgen via de IVN Routes app. Op de route hoor je op verschillende plekken een verhaal over de geschiedenis zoals het verhaal van 'Kiek en Dief.' Kiek en Dief zijn twee zeevogels die al sinds mensenheugenis het luchtruim boven de voormalige Zuiderzee bevolken. Ze vertellen je graag over voormalige werkhavens, binnen- en buitendijken. Ze weten de achtergrond van ieder vliegtuig- en scheepswrak en wijzen je op sporen van grote grazers, bevers en de zeearend. Onderweg kun je uitrusten en overnachten bij lokale recreatieondernemers die je alles kunnen vertellen over hun natuurgebied. Tot deze overnachtingslocaties behoren enkele toekomstige Gastheren en –vrouwen van het Landschap.

Waar wacht je nog op? Trek je wandelschoenen aan en ontdek Flevoland. Een IVN Trektocht is een natuurervaring die je niet gauw vergeet!

Gastheer van het Landschap


Het programma IVN Gastheer van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land, wat mede mogelijk wordt gemaakt door IVN Flevoland, Visit Flevoland en Provincie Flevoland, draait om het beter leren kennen van het gebied en het vormen van een netwerk van recreatieondernemers. In het najaar van 2022 start de tweede editie van Gastheer van het Landschap Nieuw Land. Geïnteresseerde recreatieondernemers kunnen zich aanmelden via de website van IVN Flevoland.