MUIDEN - Op maandag 10 januari heeft de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) een fysieke controle uitgevoerd op een visserman nadat deze een onvolledige melding had ingediend. Er was gemeld dat er op het IJmeer gevist ging worden, maar het aantal netten, de maaswijdte en de diepte waren hierbij niet doorgegeven. Reden dus voor een fysieke controle. Maar goed ook, want tijdens die controle zijn meerdere overtredingen geconstateerd.

Zo trof de OFGV een joon (een soort grote dobber) aan met daaraan maar liefst 17 visnetten verbonden. En dat terwijl volgens de Wet natuurbescherming om de 100 meter visnet een nieuwe joon geplaatst moet worden. Na het ophalen van de netten, zijn diverse overtredingen geconstateerd. Zo ontbraken er onder andere vismerken en afschriklinten (om te voorkomen dat vogels in de netten verstrikt raken).

De politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben de OFGV geassisteerd bij de controle. In totaal is er 2000 meter visnet in beslag genomen. De 136 aangetroffen levende vissen zijn door de OFGV teruggezet in het water. De 88 dode vissen zijn in overleg met het OM overgebracht naar Natuurpark Lelystad. Die kunnen de vis goed gebruiken als voer voor de otters. Het gaat om (snoek)baarzen, brasems en voorns.

De OFGV en NVWA voeren gezamenlijk controles uit op de Wet natuurbescherming en Visserijwet op het IJmeer, Markermeer en het IJsselmeer.