ALMERE - De kleinschalige kinderopvang ‘Stichting De Lentemorgen’ doet mee met NLdoet op zaterdag 29 mei. “Wij willen met een groep enthousiaste vrijwilligers aan het werk om onze antroposofische kinderopvang nóg wat mooier te maken”, vertelt Femke Aarts, leidinggevende van de sympathieke opvang.


NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Overal helpen vrijwilligers mee met klusjes die vaak blijven liggen. De Lentemorgen zoekt vrijwilligers die komen helpen in de moestuin en met het aanleggen van een zandbak. “Die moestuin is belangrijk voor onze opvang. We laten de kinderen zien waar voedsel vandaan komt. Onze kok gebruikt er vaak groenten of kruiden uit. Wat extra zorg tijdens de vrijwilligersdagen is natuurlijk welkom”, zegt Femke.

De Lentemorgen is één van de weinige antroposofische kinderopvang organisaties in Flevoland. “En nee, dat is niet oudbollig! Juist niet”, lacht Femke. “We werken met veel natuurlijke materialen en hebben heel bewust geen tv’s en spelcomputers. De natuur, en bijvoorbeeld de seizoenen, spelen een belangrijke rol in veel wat wij doen. En kinderen spelen weer echt mét elkaar.”

“Uiteraard zorgt ‘De Lentemorgen’ voor een gezellige vrijwilligersdag en natuurlijk voor wat lekkers bij de koffie. Als je mee wil komen helpen kan je je opgeven via www.nldoet.nl of stuur een email naar info@delentemorgen.nl “O ja, Als je liever kleine reperaties doet is er ook nog genoeg te doen!”, besluit Femke.

Belangeloos
NLdoet is voor veel mensen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. Het Oranje Fonds wil de deelnemers laten ervaren dat vrijwilligerswerk niet alleen heel fijn is voor degene die geholpen wordt, maar dat het ook heel leuk is voor de vrijwilliger zelf. Mensen beleven er plezier aan belangeloos iets voor een ander te doen, en doordat er een gigantische keuze aan activiteiten is, kan iedereen iets vinden dat bij hem of haar past. Daarnaast ziet het Oranje Fonds NLdoet als een ode aan de vele vrijwilligers die zich inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de Nederlandse samenleving. Zij maken het verschil in ons land.

Veilig
Uiteraard is het deze editie extra belangrijk dat NLdoet op een veilige manier plaatsvindt. Zolang zowel klusorganisaties als vrijwilligers zich aan alle voorschriften houden zijn er gelukkig genoeg activiteiten die veilig op 1,5 meter plaats kunnen vinden. Het Oranje Fonds heeft daarnaast enkele maatregelen ingevoerd die het voor organisaties makkelijker maken veilig een klus te organiseren, zoals een extra bijdrage voor de aanschaf van beschermende materialen.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.