ALMERE - Aan de slag als zelfstandige in een ambacht, is een droom van velen. Voor weer een lichting gediplomeerden van de Ambachtsacademie komt deze uit. Zij hebben in de afgelopen periode hun gezellenproef afgelegd. Daarmee hebben ze laten zien dat ze klaar zijn om aan de slag te gaan als vakbekwaam glazenier, lijstenmaker, siersmid, klusser, meubelmaker, kledingreparateur etc.

Onder begeleiding van een leermeester leerden zij in 1,5 jaar de kneepjes van het vak. Zij laten zien dat het leren van een nieuw vak ook na je 40ste mogelijk is, zo ook Martin van Velden uit Almere. Hij ontving afgelopen maand zijn diploma van de Ambachtsacademie. Hij heeft het vak geleerd van meubelmaker Joop de Jong (De Timmerman) in Zeewolde.

Martin vertelt: ‘Na 20 jaar gewerkt te hebben in een technisch commerciële functie, raakte ik in 2018 werkloos. Via het UWV kwam ik de Ambachtsacademie tegen. Ik ben toen ‘in de leer’ gegaan bij Joop. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Ik ben nu bezig met de start van mijn eigen bedrijf en dat begint nu te lopen. Het bedrijf heet ‘Houdtwerk’ met dt.


’Elrie Bakker-Derks (voorzitter AmbachtNederland): ‘We zijn enorm trots op de nieuwe gediplomeerden. Door kennis en kunde over te dragen van leermeester op leerling, kunnen we de werkgelegenheid die er in het ambacht is benutten en behouden. Het verhaal van Martin is een prachtig voorbeeld van hoe we het ambacht van meubelmaker kunnen blijven doorgeven én nieuw werk creëren.’

De Ambachtsacademie is opgericht door AmbachtNederland om te zorgen voor instroom van vakbekwame ondernemers in kleinschalige ambachtelijke branches. Door op te leiden volgens het leerling-gezel-meester systeem krijgen leerlingen in het bedrijf van een lokale ondernemer het vak onder de knie. Het ministerie van SZW financiert de opleidingstrajecten van werkloze kandidaten die zich via deze weg willen omscholen naar een ambacht. Meer informatie is te vinden op www.ambachtsacademie.nl.