FLEVOLAND - Als kersverse kinderdirecteuren zijn Sofi, Dani, Lieve en Lil'Me-ann afgelopen week van start gegaan met hun taak als kinderdirecteuren Natuur & Duurzaamheid. In de laatste week van de Floriade gingen ze op zoek naar verschillende soorten planten en dieren. Ze ontdekten dat elk soort z'n eigen plekje in de natuur heeft, óók in Flevoland.

Tijdens hun eerste bijeenkomst met het thema biodiversiteit bezocht het viertal de Floriade. Ze dwaalden door verschillende paviljoens, zoals het paviljoen van Stad en Natuur en de verschillende plekken op Utopia eiland. Als thuisopdracht kregen ze een pakketje met zoekkaarten mee en de opdracht om te kijken welke dieren ze in hun eigen tuin en/of op het schoolplein tegen komen." Het was geweldig om te zien hoe enthousiast de kinderen werden van het buiten bezig zijn" aldus Lidewij Disbergen van IVN Flevoland. "Bij de vijver gingen gelijk de schoenen uit en werd druk gezocht naar waterslakken. Op deze manier werd het een hele fijne kennismaking met elkaar en zien we uit naar het komende schooljaar met de nieuwe kinderdirecteuren."Het komende schooljaar ontmoeten de kinderdirecteuren elkaar elk kwartaal om aan de slag te gaan met een natuur of duurzaamheidsthema. Dit jaar staat naast biodiversiteit de thema's water, afval en schooltuinieren op de agenda.

De natuur in Flevoland en de kinderdirecteuren

De vraag wat we kunnen doen voor de natuur in onze provincie is iets waar de kinderdirecteuren al veel mee bezig zijn. Lil'Me-ann is vaak te vinden in het stadsbos van Lelystad: "Ik houd heel veel van de natuur, de natuur is belangrijk voor ons. En daarom wil ik ook goed voor de natuur zorgen. Ik ruim plastic op en help slakken met oversteken zodat ze niet overreden worden." Dani: "Ik verzamel plastic flessen in Almere en de opbrengst geef ik aan waterprojecten in Afrika". Lieve: "Ik heb zelf ook een moestuin, dus daar kan ik anderen ook mee helpen." Ook kunnen de kinderdirecteuren aansluiten bij speciale gebeurtenissen, zoals de opening van een groen schoolplein. Sofi: "Dat lijkt me echt heel leuk, ons schoolplein is best wel groen en dat vind ik heel fijn!"

Zelf aan de slag in de herfstvakantie?


Thuis ook aan de slag om kwetsbare soorten te helpen? Denk dan eens aan de egel. Deze soort heeft het momenteel best moeilijk en het helpt enorm om je tuin of schoolplein egelvriendelijk te maken. Bijvoorbeeld door een gat in je schutting te maken waardoor egels ook in jouw tuin kunnen komen. En heeft je tuin geen rommelhoekje waar de egel z'n winterslaap kan houden? Met deze gratis bouwtekening maak je in een handomdraai een fijn egelhuisje.

Stad & Natuur Almere en IVN Flevoland zetten zich als non-profit organisaties in voor een groen, gezond en duurzaam Flevoland. Ons doel is om jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.