ALMERE - Erfgoedhuis Almere brengt met trots een nieuw jeugdboek uit: Kitty Koelman en de Maanvangst. Het boek wordt als cadeau meegegeven via de vier vestigingen van nieuwe bibliotheek bij bestellingen van jeugdboeken. Het gaat dan om bestellingen die vanaf 21 december gedaan worden door kinderen met hun eigen bibliotheekpas. Let op: op is op. Daarna zijn de Nederlands- en Engelstalige versies van het boek ook te leen bij de bibliotheken en is het boek – na de lockdown – te koop bij het Erfgoedhuis. De gemeente schenkt het boek daarnaast aan kinderen die tijdens de kerst in het Flevoziekenhuis liggen en aan het Voedselloket om uit te delen als kerstcadeau.

Dit nieuwste boek is een verhaal over vriendschap, vreemdelingen, prille liefde, angst, moed, moeder-dochterrelaties en verleden, heden en toekomst… Er wordt zelfs door de tijd gereisd. De hoofdpersoon Kitty is een cool, eigenzinnig en ondernemend Almeers meisje net zoals haar vriendin Alex. Het boek is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 11 t/m 13 jaar. Deze publicatie is fictie, maar wel geïnspireerd door historische feiten.

Kitty Koelman en de Maanvangst is het vierde boek gericht op kinderen dat het Erfgoedhuis Almere uitgeeft gebaseerd op archeologische vondsten in de stad. Eerdere publicaties zijn De Klepperridder (2015), De Bende van Flevum (2016) en De nacht van de Stirling (2020).

Presentatie boek
Door de huidige aangescherpte lockdown kan de geplande presentatie van dit jeugdboek niet doorgaan. Daarom heeft de gemeente in samenwerking met de nieuwe bibliotheek ervoor gekozen om aan kinderen die met hun eigen bibliotheekpas via denieuwebibliotheek.nl jeugdboeken bestellen, daar automatisch ook Kitty Koelman en de Maanvangst als cadeau bij ontvangen. Ophalen van bestellingen kan bij de Biebdrive op van tevoren besproken momenten. Alle vier bibliotheekvestigingen doen mee aan deze actie.

Het Erfgoedhuis Almere is door de lockdown in ieder geval tot en met 19 januari 2021 gesloten. Als het daarna weer open mag, is het boek daar te koop voor 5 euro.

Verhaal Kitty Koelman en de Maanvangst
Kitty Koelman is pas verhuisd naar Almere en heeft geen vrienden. Ze verveelt zich te pletter. Op een dag gaat zij met een schoolreisje naar Almere Buiten om archeologische vondsten te bekijken en ze bezoekt een archeologische opgraving. Daar ontmoet Kitty een meisje dat uit het niets is verschenen en Alex heet. Alex woont ook in Almere maar het is het Almere van de toekomst. Zij heeft een TAD, een tijdreisapparaat. Dat gelooft Kitty maar half en daarom neemt Alex haar mee op een korte tijdreis naar de toekomst. Kitty is echt stomverbaasd. Natuurlijk vindt ze na haar terugkeer haar leven in Almere nog saaier dan ooit. Dan duikt Alex weer op en neemt Kitty mee terug in de tijd, naar de steentijd. En daar ontdekt Kitty dat er véél ergere dingen zijn dan verveling.

Het boek is uitgegeven door het Erfgoedhuis Almere in het Nederlands en in het Engels. Mike Pearse schreef het boek en het is geïllustreerd door Sheila Andion Garcia. Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis.