ALMERE - Bijen zijn ontzettend belangrijk! Zij zorgen voor zo’n 80% van de bestuiving van de gewassen en planten waarvan wij eten. Nu Stad & Natuur vanwege corona geen bijenactiviteiten kan organiseren zoals de bijenpraatjes en de lessen over bijen voor scholen, roept zij heel Almere op om volgende week mee te doen met de Nationale bijentelling van Nederland Zoemt! Om inzichtelijk te krijgen hoeveel bijen en welke soort bijen er in Nederland zijn organiseert Nederland Zoemt elk jaar een Nationale bijentelling, dit jaar op 18 en 19 april. Tip, maak voor die tijd nog snel een bijenhotel voor in je tuin met het instructiefilmpje van Stad & Natuur, dan ben je zeker van wilde bijen in je tuin!

Met de bijentelling tel je ook vosjes. Vosjes? Ja! Dit is namelijk ook een bijensoort, die een beharing heeft die op die van een vos lijkt. Ben je nu bang dat je de ene bij niet van de andere kunt onderscheiden, laat je niet weerhouden om mee te doen! Op de website van Nederland Zoemt vind je namelijk alle informatie over hoe je mee kan doen, een handig bijengidsje om bijen te herkennen en waarom het zo belangrijk is dat de bijen geteld worden. Vorig jaar deden ruim 5000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 bijen. Kijk op https://nederlandzoemt.nl.

‘In 2019 is de gemeente Almere officieel uitgeroepen tot een bijvriendelijke gemeente. Dit betekent dat er in Almere gezorgd wordt voor voldoende voedsel en nestgelegenheid voor de wilde bijen. Ook Stad & Natuur werkt graag mee aan een goede leefomgeving voor de (wilde) bijen. Naast de jaarlijkse bijen- en insectendag wordt ook door het jaar heen veel aandacht besteed aan bijen, in samenwerking met de imkers en Imkervereniging Zuid Flevoland. Zo worden op de locaties van Stad & Natuur workshops ‘bijenhotels’ maken gegeven, is de appelboomgaard van Stad & Natuur in Almere Poort bezaaid met een bloemenmengsel voor bijen en insecten en wordt er met verschillende partijen samengewerkt om de gebieden die we beheren zoveel mogelijk bij- en insectvriendelijk te houden. Daarnaast wordt er bij Stad & Natuur ook veel aandacht besteed aan de honingbij, met leerzame bijenpraatjes en de lenteles voor de onderbouw van het primair onderwijs. Deze activiteiten en lessen gaan dit jaar helaas niet door ivm het coronavirus. We hebben een filmpje op onze website gezet, waarbij je met materialen uit de tuin en uit de directe omgeving makkelijk een bijenhotel kunt maken. Daarmee maken we Almere weer een stukje bijvriendelijker!’ vertelt directeur Liesbeth Bronkhorst van Stad & Natuur.