ALMERE - Na een traject van zes weken mogen 11 ondernemers zich Gastheer/Gastvrouw van het Landschap noemen voor Nationaal Park Nieuw Land. Tijdens het programma IVN Gastheer van het Landschap verdiepen recreatie- en horecaondernemers zich in drie dagdelen en één excursie dag in het landschapsverhaal van het nationaal park, de flora en fauna, cultuurhistorische waarden, recreatieve mogelijkheden en de bijzondere natuurparels. Gisteren (1 november) vond de afronding en officiële uitreiking plaats en ontvingen alle deelnemers een officieel certificaat en gevelbordje.

Diverse thema's tijdens cursusprogramma


In de cursus stonden vier thema's centraal waardoor het verhaal over beleving en natuur nog beter verteld kan worden en er een mooi netwerk van ondernemers ontstaat rondom Nationaal Park Nieuw Land. Zo gingen de deelnemers onder andere aan de slag met storytelling en zelf belevingsconcepten ontwikkelen. Daarnaast leerden ze meer over gebiedsorganisatie, de diverse natuur, welke partners er zijn en gingen ze aansluitend gezamenlijk de natuur in. Ook werd er gebouwd aan een nieuw netwerk van recreatieondernemers. Inge Beukema, IVN Flevoland: "Deze recreatieondernemers onderscheiden zich met kennis over Nationaal Park Nieuw Land. Niet alleen door hun kennis te delen met gasten, maar ook door mogelijkheden tot samenwerking met elkaar en met het nationaal park. Zo dragen zij bij aan een unieke beleving van het gebied."

Iedere bijeenkomst vond plaats bij Gastheren en –vrouwen, opgeleid tijdens de vorige editie Gastheer van het Landschap Nationaal Park Nieuw Land. Zo kregen de deelnemers niet alleen een vernieuwde indruk van het nationaal park, maar ook van de betekenis van het programma voor eerdere deelnemers. "Meedoen aan de cursus Gastheer van het Landschap heeft ervoor gezorgd dat ik een mooi lokaal netwerk heb opgebouwd. Zo kunnen we samenwerken aan leuke activiteiten en arrangementen in de natuur", aldus een van de deelnemers.

Veldexcursie en uitreiking


Als afsluiting van het traject presenteerden de deelnemers hun mooiste plekje in het nationaal park aan de hand van het geleerde en storytelling. Deze bijeenkomst vond plaats bij Indoor Mountainbike in Almere, een Gastvrouw van het Landschap uit de vorige editie. Daarna ging de groep met eco-karren op veldexcursie onder begeleiding van boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer. Voor de certificering ging de groep door naar Lelystad bij Club Port Side. Hier kregen deelnemers hun certificaat en gevelbordje uitgereikt door Arthur Hilgersom (IVN Natuureducatie) en Mark Waaijenberg (provincie Flevoland).

Over het programma Gastheer van Het Landschap


Het IVN-programma Gastheer van het Landschap bestaat al meer dan tien jaar in Nederland. De Flevolandse ondernemers sluiten zich aan bij een netwerk van ruim 2.400 recreatieondernemers in Nederland. Deze ondernemers vertellen samen het verhaal van het landschap en bieden recreanten een optimale natuurbeleving. Deze editie van IVN Gastheer van het Landschap is opgezet in samenwerking met Nationaal Park Nieuw Land en Visit Flevoland. De cursus werd uitgevoerd door IVN Flevoland samen met lokale organisaties. Dit was de derde editie in Flevoland en de tweede in Nationaal Park Nieuw Land.