FLEVOLAND - Op zaterdag 26 oktober wordt voor de 15e keer de Nacht van de Nacht (NvdN) georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Op honderden plekken doven gemeenten, bedrijven en organisaties dan de verlichting en op meer dan 500 plekken worden activiteiten in het donker georganiseerd. In Flevoland zijn er in Almere, Lelystad en Emmeloord leuke evenementen te bezoeken! Maar door heel Nederland openen forten en sterrenwachten hun deuren en in bijna alle provincies doven restaurants de verlichting en kun je dineren bij kaarslicht. De campagne groeide de afgelopen jaren uit tot een van de grootste maatschappelijke campagnes waarin honderden ngo’s, clubs, bedrijven en gemeenten samenwerken. Het afgelopen jaar trok de Nacht van de Nacht meer dan 45.000 bezoekers. De eerste gemeenten worden nu langzaam donkerder.


Win een energiemeter
De Natuur en Milieufederatie Flevoland promoot het evenement vanuit de webportal MooiFlevoland, vanuit de broekzak te volgen op Instagram, Facebook en Twitter. Los van de gebruikelijke agenda vol leuke, groene uitjes en de kennisblogs boordevol triviale weetjes over de regio, staat MooiFlevoland al weken in het teken van Nacht van de Nacht. Flevolanders kunnen de Instagram-account van MooiFlevoland taggen en daar de hashtag #nachtvandenacht aan toevoegen en wie het duister op de leukste manier vastlegt, wint een energiemeter. Daarmee kan de winnaar de rest van de winter in kaart brengen hoeveel het eigenlijk kost om verlichting aan te zetten.

Successen
Vanaf de eerste Nacht van de Nacht in 2004 zijn veel concrete successen geboekt. Honderden bedrijven en gemeenten zijn overgegaan op duurzame verlichting. In bijna alle beleidsplannen van gemeenten is de visie overgenomen “Donker waar het kan en licht waar het moet”. En uit recent onderzoek blijkt dat de eerste gemeenten in Nederland na honderd jaar langzaam donkerder worden. Gemeenten schakelden niet alleen over op duurzame led-verlichting, maar dimmen steeds vaker en doen, waar het kan, ’s nachts verlichting uit. Monumenten worden vaker sfeervol van binnenuit verlicht in plaats van met veel spots van onderaf. Kortom, er gebeurt veel.
Govert Schilling, vanaf de begintijd ambassadeur: “Ik ben me steeds meer gaan realiseren hoe belangrijk die Nacht van de Nacht is. Het gaat niet alleen over mooie sterrenhemels of duurzaamheid. Het gaat ook over gezondheid voor mensen, voor dieren, over het klimaat en besparen van CO2 uitstoot en geld. Mooi dat steeds meer bedrijven en gemeenten het idee omarmen en lichten blijvend doven.”

Schaduwkant van licht
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Hele generaties groeien op zonder te kunnen zien hoe mooi de sterrenhemel is en wat ons plekje in het heelal is. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Te veel verlichting is niet goed voor de gezondheid. Melatonine, een hormoon dat alleen in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker. Door overmatige verlichting raakt de biologische klok verstoord. Koolmezen gaan eerder broeden in een lichte omgeving waardoor de jongen te vroeg worden geboren. In een tijd waar er niet genoeg voedsel te vinden is. Honderdduizenden trekvogels raken in de war door het licht van boortorens en vliegen er oneindig veel rondjes omheen tot ze dood neerstorten. Op veel plekken kan het donkerder. Beter voor ons, de aarde, de dieren, de sterrenhemel en het bespaart ook nog eens veel geld en energie.