ALMERE - Uit de bus met hulp van een app op je smartphone een fietsslot ontgrendelen. Dan een strakke designfiets soepeltjes uit het rek laten glijden om daarmee vervolgens in 10 tot 15 minuten de laatste kilometers naar je werk te fietsen.

Voor werknemers Stichtsekant

Zo gaat dat de komende tijd bij werknemers van Geodis, Antalis, A-ware en Gembird op het Almeerse bedrijventerrein Stichtsekant. Door werk aan de baanverdubbeling en het ruimtebeslag voor de toekomstige fietsbrug is de bushalte ‘Stichtsekant’ langs de Waterlandseweg (N305) vervallen. Tijdelijk. De bus kan er niet meer halteren. Sommige passagiers stappen daarom nu een halte later uit. Bij halte ‘Stichtsebrug’.

Fietsen in plaats van lopen van halte

Om te voorkomen dat deze passagiers soms wel 25 minuten moeten lopen om bij hun werk te komen, biedt de provincie hun deelfietsen aan. Gratis. Ze hangen aan rekken in een transparante fietscarrousel bij de halte. Voor Flevoland is het deelfietsconcept van KeoBike een primeur. De provincie heeft daarvoor mobiliteitsaanbieder Keolis Nederland ingeschakeld (het huidige Syntus) . Dit bedrijf heeft in gemeenten op de Veluwe en in de provincie Utrecht sinds eind 2016 al de nodige ervaring opgedaan.

Uitleg vooraf op werkvloer

Oefening gaat aan ervaring vooraf. Door uitleg op de werkvloer bij bedrijven en assistentie bij de fietscarrousel zelf hebben vertegenwoordigers van het Almeerse bedrijf Mobilock en Keolis veel gebruikers op weg kunnen helpen. En waar dat soms niet kon, reed een pendelbusje van Syntus de eerste tijd heen en weer.

Taalproblemen voor buitenlanders

Voor de vaak buitenlandse werknemers is het vanwege taalproblemen geen sinecure een app te downloaden en zich uiteindelijk als rechtmatige gebruiker te laten identificeren door het 'intelligente fietsslot' van Mobilock. Toch zijn de reacties over het algemeen positief. De KeoBikes die klaar staan, zijn dan ook van het hippe Amsterdamse merk Van Moof. Het is leuk om daarop fietsend je dag te beginnen. Maar enige bezorgdheid is er wel. Over gladheid straks in de winter. Want tot nu toe worden de fietspaden ter plaatse niet gestrooid.