ALMERE - In 2020 werden er in Flevoland 2.277 verkeersongelukken geregistreerd. Binnen de provincie zijn de meeste brokkenpiloten te vinden in Almere. Hier vonden vorig jaar 970 verkeersongevallen plaats, wat neerkomt op 42,6% van het totale aantal incidenten in de provincie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Ook in Lelystad veel verkeersongevallen

In Flevoland vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Almere. Met 539 geregistreerde incidenten staat ook de provinciale hoofdstad Lelystad in de toplijst, gevolgd door Noordoostpolder (363). Het minst vaak ging het mis in Urk (69 verkeersongelukken), Zeewolde (148) en Dronten (189).

Flevoland relatief verkeersveilig
Per 1.000 inwoners, werden er vorig jaar 5,3 verkeersongevallen geregistreerd in Flevoland. Dit aantal ligt flink langer dan het landelijke gemiddelde van 5,9. Flevoland is hiermee relatief verkeersveilig. In Friesland waren verkeersdeelnemers echter nog veiliger. Per 1.000 inwoners werden hier 4,8 ongevallen geregistreerd waar een of meerdere verkeersdeelnemers bij betrokken waren. Het meeste risico liepen Zuid-Hollanders. Hier werden vorig jaar 7,0 ongelukken geregistreerd per 1.000 inwoners.

Relatief meeste ongelukken op rechte wegen
De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg (50,2%). Dit waren vooral kop/staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank geraakt werden. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8%) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.

Zonde voor de schadevrije jaren
De financiële gevolgen van verkeersongevallen vallen ook niet altijd mee. Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer, waarschuwt: "​​Verkeersongevallen hebben bijna altijd invloed op het aantal schadevrije jaren van een autobestuurder, tenzij de schade in zijn geheel verhaald kan worden op iemand anders. Bij een schade verlies je altijd 5 schadevrije jaren. Als je bijvoorbeeld 3 schadevrije jaren hebt, dan val je na een schade terug naar -2 schadevrije jaren. Het is overigens niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben."

Er zijn wel manieren om de financiële gevolgen van een ongeval te minimaliseren. Dijcks: "Het aantal schadevrije jaren heeft grote invloed op de premie van je autoverzekering. Daarom raden wij aan om bij een wijziging in schadevrije jaren: ga opnieuw autoverzekeringen vergelijken. Dit kan je namelijk veel geld besparen en meestal kan je de verzekering direct oversluiten."