ALMERE - Groen maakt jou en je omgeving gezonder en gelukkiger. Om Almeerders te helpen met vergroenen, zijn in 2020 door gemeente Almere en IVN Natuureducatie de Eettuintjes geïntroduceerd. Een vierkante meter eetbare planten, struiken en/of bomen voor tuinen. In de afgelopen twee jaar is al 480 vierkante meter aan Eettuintjes verdeeld onder Almeerders. Daar komt nu nog ruim 195 vierkante meter bij omdat er vanaf 11 oktober weer eettuintjes aangevraagd kunnen worden. Wist je trouwens dat je van verschillende groenterestjes thuis weer nieuwe planten kunt laten groeien? Zo kun je starten met het aanleggen van jouw eigen eetbare tuin.

Waaruit bestaan de eettuintjes
Een Eettuintje is een pakket met eetbare beplanting voor in je eigen tuin, of voor op het balkon. Denk daarbij aan eetbare bloemen, groenten, kruiden en fruitbomen of struiken. Inwoners van Almere kunnen gratis één plantpakket van 1m2 aanvragen. Zo werken we, ook in onze tuinen, samen aan een groener én gezonder Almere. Vanaf 11 oktober kan er door inwoners van Almere een Eettuintje worden aangevraagd. Je kunt kiezen uit 3 verschillende pakketten: een boompakket, een struikpakket en een roospakket. Kijk op www.ivn.nl/flevoland/eettuintje voor meer informatie over de pakketten, of om er een aan te vragen. Bij te veel aanmeldingen wordt er geloot.

Regrowing tips met groenteresten
Naast het ontvangen van een Eettuintje kun je ook zelf aan de slag met het eetbaar vergroenen van je tuin. "Regrowing" is het hergroeien van eetbare planten uit voedselrestjes. Bijvoorbeeld met het kontje van de prei of een selderij. Of met de zaadjes van paprika, pompoen en tomaat die vaak bij het afval belanden. In het kader van de Dutch Food Week, een week waarin de gehele voedselindustrie laat zien hoe zij werken aan de productie, distributie en ontwikkeling van ons voedsel, delen wij enkele regrowing en bespaartips om hier zelf mee aan de slag te gaan. Een kort overzicht:

  • Bewaar het kontje van jouw bleekselderij, sla of paksoi en laat een nieuw plantje groeien!
  • Knoflook kun je oneindig regrowen. Gebruik telkens één teentje knoflook.
  • Met de zaadjes van een pompoen, paprika, peper of tomaat kun je een nieuwe plant laten groeien.
  • In tegenstelling tot de bleekselderij, gebruik je van de rode biet juist het topje om opnieuw een plantje te laten groeien.

    Zelf aan de slag met regrowen? Kijk op ivn.nl/flevoland/eettuintje voor een stappenplan regrowing!

In drie simpele stappen kun je minder voedsel, en dus geld, verspillen in de keuken.

Weeg je ingrediënten af, zo kook je niet te veel. Gooi restjes eten niet weg, deze zijn ook lekker voor de lunch de volgende dag. Zoek (online) naar recepten met overrijp fruit/groente of bijvoorbeeld met oud brood. Zo maak je iets lekkers en gooi je minder weg!


Over Eettuintjes in Almere
Almere werkt aan een groene en gezonde stad voor alle inwoners. Dat doen we al in wijken, straten en parken. maar we willen méér. Hoe mooi zou het zijn als Almeerders ook in hun eigen tuin de groene en gezonde stad kunnen ervaren. Daarom is de Gemeente Almere samen met IVN Natuureducatie het project 'Eettuintjes' gestart. Met deze Eettuintjes kun je namelijk zelfs je eigen buitenruimte aanvullen met eetbaar groen. Dit project is een samenwerking tussen Gemeente Almere, IVN Natuureducatie, IVN Almere, De Schoor, StadsBomerij, Kwekerij de Arend en een enthousiast team van Almeerse vrijwilligers met een groen hart voor de stad.