ALMERE - Het landschapskunstwerk 'Levend Huis Almere Haven' van Anne Mieke Backer, oorspronkelijk in 1992 tot stand gekomen, is familie van het ontwerp voor het 'Monument voor een Woningwetwoning' uit 1977, uitgevoerd in de Leeghwaterplas in Almere uit 1981.


Dit kunstwerk dat de nietigheid van de menselijke maat ten opzichte van de uitgestrekte polder verbeeldt, werd uitgevoerd in hagen die tezamen de plattegronden en het meubilair vormden van een benedenverdieping en een eerste verdieping van een eengezinswoning.



Gedurende de eerste jaren werden de hagen door een modelleur geknipt, maar door de overdracht van het gebied van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders naar de gemeente Almere is het snoeien niet voortgezet. Toen de natuur het overnam verdwenen geleidelijk de menselijke structuren, de hagen groeide uit tot bomen.



Nadat in 2011 een ambtenaar van de dienst Groen, Water en Natuur de restanten vanuit een vliegtuig waarnam, raakte hij geïntrigeerd door dit groenobject en vervolgens is de gemeente begonnen met het gedeeltelijk in ere herstellen van het kunstwerk. Er is gesnoeid en er zijn esdoorns aangeplant om de 'muren' weer zichtbaar te maken. Tegenwoordig worden alleen nog de contouren onderhouden van dit stukje landart.



Om een veiliger omgeving en regelmatig onderhoud te garanderen is vervolgens gekozen om een variant op het 'Monument voor een Woningwetwoning' te bouwen bij het Eksternest genaamd het 'Levend Huis Almere Haven'.



De vrijwilligersstichting 'Genootschap Het Levende Huis' draagt sinds de aanplant zorg voor het snoeiwerk. Buxusstruiken vormen in dit kunstwerk het meubilair en de plattegrond van de benedenverdieping van een huis dat is gebaseerd op bestaande woningen in de wijken Korn- en Oldewierde in Almere Haven. In 2019 bleek het kunstwerk te zijn aangetast door de buxusmot en eind 2021 is de strijd tegen de mot opgegeven. In het voorjaar van 2022 is de 'nieuwbouw' van dit huis tot stand gekomen, dit keer met een kleinbladige hulst, de Ilex crenata maar met dezelfde plattegrond.



Zowel Monument voor een Woningwetwoning, als Levend Huis behoren tot de kunststroming 'landschapskunst', in het Engels 'landart'. Het is ontstaan in Amerika in de jaren zestig van de vorige eeuw. Kunstenaars lieten zich verwonderen door de natuur en keerden het museum de rug toe. Zij realiseerden kunstwerken in het landschap, soms grootschalig, soms tijdelijk en meestal van natuurlijke materialen.



Nederland maakte hiermee kennis in 1971 tijdens de tentoonstelling 'Sonsbeek Buiten de Perken'. Sindsdien zijn in Flevoland meerdere landart-objecten gerealiseerd waaronder, behalve het Levend Huis en Monument voor een Woningwetwoning, de Groene Kathedraal van Marinus Boezem.