ALMERE - Een nieuw initiatief in Kunstlinie! Elke eerste donderdag van de maand is er het Architectuurcafé. De eerste editie is op donderdag 2 september 2021. Te gast is architect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) over het eerste woonhuis dat hij ontwierp: Hard Glas in Almere.

Jan Benthem is tegenwoordig een gevierd architect. Met zijn kompaan Mels Crouwel richtte hij in 1979 Benthem Crouwel Architects op en sindsdien zijn zij samen verantwoordelijk voor onder meer de nieuwbouw van Schiphol in de jaren negentig, de modernisering van het Anne Frank Huis en het nieuwe Centraal Station in Rotterdam. Wat misschien niet veel mensen weten is dat zijn carrière begon in Almere. In het Architectuurcafé ontdek je hoe het met hem gaat, met zijn projecten en zijn architectenbureau.

Hard glas
Voor het terrein De Fantasie ontwierp en bouwde Benthem het woonhuis Hard Glas. Toen dat in 1982 klaar was, ging Benthem er zelf wonen met zijn gezin. Maar liefst 25 jaar lang was het zijn thuis. Benthem: 'Het idee was dat het huis na vijf jaar weer gedemonteerd moest kunnen worden. Dat gegeven was leidend: de materialen moesten niet te zwaar zijn. De hele pui van de woonkamer is van dik glas, vandaar de naam. Ik woonde in die tijd met mijn vrouw en een jong kind in de Bijlmer, in een krap appartement. We zijn er uiteindelijk gaan wonen en 25 jaar gebleven.'

Terug naar toen
Voorafgaand aan het Architectuurcafé op 2 september a.s. bezoeken Jan Benthem en journalist/moderator Elisabeth van den Hoogen het huis Hard Glas. Samen met de nieuwe bewoners, kunstenaarsduo Fransje Killaars en Roy Villevoye ontdekken Benthem en Van den Hoogen in hoeverre het oorspronkelijke ontwerp van de architect er nog is. Hoe is het om terug te keren in een eerder ontwerp? Hoe is het om het bewoond te zien? Wat doet het met je dat mensen hier en daar wellicht dingen wijzigen? De reportage hierover wordt vertoond tijdens het Architectuurcafé met aanvullende uitleg. Van den Hoogen en Benthem gaan met elkaar in gesprek, maar er is ook volop ruimte voor vragen uit het publiek.

De eerste editie van het Architectuurcafé op donderdag 2 september is gratis bij te wonen, zowel live als online. Plekken zijn te reserveren via kunstlinie.nl.