ALMERE - Wereldwijd her-ontketent de moord op George Floyd luid protest tegen institutioneel racisme. Ook in Nederland laten duizenden betogers hun stem horen. Op 14 juni maakten zo’n 2.000 Almeerders een vuist tegen racisme in ons eigen land. Een vreedzame en rustige bijeenkomst, waar de protestborden het hardste schreeuwden. Kunstlinie Almere Flevoland verzamelde de protestborden en ging op zoek naar de verhalen achter de borden. Deze borden vormen de basis voor de nieuwe tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’ , te bezoeken vanaf 9 september in Kunstlinie.

Met kunst als vertrekpunt om te reflecteren op de wereld, wordt er in de tentoonstelling aandacht besteedt aan kunstenaars als Iris Kensmil en Akwasi, voor wie racisme en ongelijkheid belangrijke onderwerpen in het werk zijn. Daarbij wordt er een inkijkje gegeven in hun maakproces en waarom zij ervoor kiezen, om wat hen beweegt te uiten in de vorm van kunst.
Via de beeldende kunst keren we vervolgens weer terug in Almere. Foto’s van het protest, gemaakt door documentaire fotograaf Geronimo Matulessy en protestborden vormen het decor voor de persoonlijke verhalen van demonstranten en organisatoren van het protest. Dit geeft inzicht in de impact van racisme op individueel niveau. Het is een spiegel voor introspectie en springplank naar een respectvol debat over de weg naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen.

De tentoonstelling ‘Why the Caged Birds Sing’ is te bezoeken van 9 september t/m 15 november 2020. Tickets zijn vanaf 17 augustus 2020 10.00 uur te reserveren via onze site, waar u tevens ons coronaprotocol treft. U kunt bij het bestellen van uw tickets zelf bepalen hoeveel u voor uw tickets wilt betalen. De tentoonstelling is geopend van woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00.

Voor het onderwijs (vanaf PO groep 7) bieden wij educatieve programma’s aan bij deze tentoonstelling vanaf 7 september. Zie hiervoor onze website.