FLEVOLAND - Steeds meer scholen en kinderopvangcentra gaan met hun leerlingen moestuinieren. Om leerkrachten daarbij te ondersteunen, is er behoefte aan moestuinliefhebbers die willen worden opgeleid tot moestuincoaches. Dit najaar start een vierdaags trainingsprogramma. Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden.

Dankzij diverse financiële ondersteuningsmogelijkheden kunnen scholen en kinderopvangcentra moestuinieren opnemen in het onderwijsprogramma. “Schooltuinen leveren een wezenlijke bijdrage aan het gezond opgroeien van kinderen,” zegt Willemijn Huizenga van Stad & Natuur. “Maar niet elke leerkracht heeft groene vingers. Daarom is de opleiding tot moestuincoach in het leven geroepen. Daarbij worden moestuinliefhebbers en -experts opgeleid tot moestuincoaches die scholen en kinderopvang kunnen bijstaan.”

Praktijkgerichte opleiding
De opleiding tot moestuincoach is bedoeld voor mensen met interesse in moestuinieren die het leuk vinden om kinderen iets bij te brengen over voedselproductie. In vier dagen worden de deelnemers opgeleid door professionals van Velt en IVN. Het is een praktijkgerichte opleiding met veel eigen inbreng. Na het afronden van de opleiding kunnen de moestuincoaches niet alleen aan de slag op scholen en kinderopvangcentra, maar ook als zzp’er. Dat kan zowel zelfstandig als met ondersteuning van de aangesloten partijen zoals Stad & Natuur en IVN.

Aanmelden
De opleiding start op 22 september en vindt plaats op verschillende locaties in Flevoland. Aanmelden kan tot 6 september. Meer informatie over de opleiding en aanmelden via www.stadennatuur.nl/moestuincoach

DuurzaamDoor voedseleducatie
Samen met de gemeente Almere en het Almeerse onderwijs is Stad & Natuur begonnen met een schooltuinenproject. Het project maakt deel uit van het programma DuurzaamDoor, een programma met verschillende voedsellessen voor het basisonderwijs.