ALMERE - De naam van Ulysse Ellian (VVD) is uniek in de Tweede Kamer. Hij is vernoemd naar Odysseus. Net als de oude Griek ziet de vroegere fractievoorzitter in de Almeerse gemeenteraad altijd uit naar zijn thuiskomst. Hij is nu een vertegenwoordiger voor heel Nederland, maar vergeet niet dat hij uit Flevoland komt.


Thuis

Als Kamerlid Ulysse Ellian over de dijk tussen Lelystad en Almere naar huis rijdt, voelt hij zich op zijn plaats. Want terwijl hij in Afghanistan geboren werd en van Iraanse afkomst is, is hij hier thuis. “Ik ben dit voorjaar Kamerlid geworden, maar blijf ook gewoon een inwoner van Flevoland,” zegt hij nuchter. “Ik vind het belangrijk om binding te houden met het gebied waar ik vandaan kom, ook al kost me dat best veel reistijd. Ik geniet hier van het water, de natuur en het uitzicht op de stad. Die mooie kanten mogen in heel Nederland gezien worden.” Even lacht hij schalks. “Met op de achtergrond natuurlijk de gevangenis, zeg ik met een knipoog. In mijn fractie ben ik namelijk de woordvoerder op het gebied van justitie.”

Te vuur en te zwaard

De rust in deze streek geeft zijn gedachten een haast tastbare vorm. “Je hoeft de omgeving niet helemaal vol te bouwen, maar je hebt hier wel de ruimte voor nieuwe woningen. Dan hoef je niet alleen maar hoge woontorens in de stad neer te zetten. Laat ik vooropstellen dat ik een Kamerlid voor heel Nederland wil zijn, maar Flevoland verdedig ik graag. Te vuur en te zwaard, zo zeg je dat geloof ik.”

Haagse bubbel

Met dat voornemen in zijn achterhoofd betrad de zoon van rechtsgeleerde Afshin Ellian onlangs een breder front van belangen. Als de tweeëntwintigste kandidaat op de lijst van de landelijke VVD-fractie mocht hij na de Tweede Kamerverkiezingen zitting nemen in het parlement. De nieuwkomer merkte al snel dat de dagelijkse handel en wandel van een Kamerlid zich snel naar binnen kan keren. “Je kunt hier echt de hele dag in je eigen Haagse bubbel bezig zijn,” stelt hij vast. “Het politieke werk gaat in Den Haag heel anders dan op lokaal niveau in Almere. Bij een gemeente heb je direct contact met de inwoners. Als je een besluit neemt zijn de gevolgen meteen duidelijk. In de Tweede Kamer kan het soms jaren duren voor je het resultaat van een gemaakte keuze merkt. De processen en procedures verlopen soms ook heel ingewikkeld. Gelukkig staan de Kamermedewerkers altijd klaar om me te helpen en te ondersteunen als dat nodig is.”

Signalen doorgeven

Inmiddels begeeft de afgestudeerd advocaat zich dan ook steeds soepeler door de gangen van de Tweede Kamer. Als hij zich niet hoeft te haasten, maakt hij graag tijd om een praatje te maken met zijn collega’s in de fractie. Terloops komt daarbij ook de provincie Flevoland ter sprake. “In mijn rol van justitiewoordvoerder kan ik niet ieder provinciaal thema aan de orde stellen, maar ik kan wel signalen doorgeven. Als ik iets hoor over de infrastructuur in Flevoland, ga ik zo nodig in gesprek met de fractiecollega’s die dat onderwerp in hun portefeuille hebben. Ik kan niet alleen maar aan Flevoland of aan Almere denken, maar ik blijf wel steeds kijken wat ik voor de provincie kan betekenen.”

Op werkbezoek in Flevoland

Ondertussen wil Ellian de buitenwereld niet alleen vanuit het Binnenhof blijven bekijken. Hij trekt de deur met genoegen achter zich dicht om zijn ogen en oren voor iedereen open te kunnen houden. Ook in zijn vertrouwde Flevoland komt hij graag op bezoek. “De provincie heeft de laatste tijd een aantal prachtige rondleidingen voor ons georganiseerd. Binnenkort ga ik samen met een aantal anderen alvast een kijkje nemen op het Floriadeterrein.” De verwachting sprankelt door in zijn stem. “Het is wel een wereldtentoonstelling hè. Dat weten veel mensen misschien niet. Maar in Flevoland liggen echt enorme kansen. Daarom wil ik in de Kamer graag laten zien waar ik vandaan kom. Hier ben ik. Een Flevolander.”