ALMERE - Jongeren uit de doelgroep in contact brengen met werkgevers. Dat was het doel van het Almere Banenevent van donderdag 23 november dat plaatsvond bij het MBO College in Almere Buiten. Het event was georganiseerd door de gemeente Almere (afdeling Werk en Inkomen) als onderdeel van de regionale banenestafette die Flevoland Werkt! is gestart. Wethouder Froukje de Jonge verzorgde de aftrap.

De juiste persoon op de juiste plek krijgen kan een hele puzzel zijn, erkende de wethouder. Vandaar het belang van Banenevents als deze. “Uiteindelijk is matchen toch mensenwerk en komt het neer op persoonlijk contact tussen werkzoekenden en werkgevers”. De aanwezige jongeren waren persoonlijk uitgenodigd door Werk en Inkomen, UWV en Mind at Work. Het betrof jongeren met een arbeidsbeperking die staan inschreven in het doelgroepenregister en daarmee vallen onder de ‘Banenafspraak’ die overheid en sociale partners hebben gemaakt om komende jaren 125.000 mensen uit dat register aan het werk te helpen.

Kansen in techniek en horeca

Tijdens het event konden de bezoekers twee workshops volgen. Eén vond plaats in de pas verbouwde technische vleugel van het ROC, waar tussen de draaibanken en werktafels werd gedemonstreerd hoe je pcv-buizen op maat kunt buigen. Ook Froukje de Jonge waagde –zij aan zij met teamleider Joost de Wit van team Werk– een poging. In een andere ruimte konden deelnemers een horecaworkshop volgen waar soep en lekkere broodjes voor de lunch werden geprepareerd. Froukje de Jonge: “Dé grote kansen voor de toekomst liggen bij techniek en horeca, dus ik adviseer alle werkzoekenden om daar vandaag hun licht te gaan opsteken.”

Werkgevers aanwezig

In de centrale hal waren een tiental werkgevers aanwezig met een stand om informatie te geven en afspraken te maken. Bijvoorbeeld uitzendbureau Timing, Center Parcs en restaurant Atlantis. Ook schoonmaakbedrijf Asito was aanwezig dat al veel ervaring heeft met mensen uit de doelgroep en onder andere deelneemt aan het traject Facilitair Inclusief op Schiphol. En opleidingsbedrijf InstallatieWerk dat namens de beroepssector elektro- en installatietechniek nieuwe mensen werft en opleidt en zit te springen om kandidaten. Ook gemeente Almere was aangeschoven om zich als werkgever te presenteren aan de jongeren. Al met al diverse kansen dus voor de bezoekers om kennis te maken en de stands werden dan ook goed bezocht. En wie nog twijfelde kon ter plekke een beroepskeuzetest laten doen.

Flevoland Werkt!

De banenestafette is een initiatief van FlevolandWerkt!, het samenwerkingsverband van gemeentes, UWV, vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NVW dat voor regio Flevoland handen en voeten geeft aan de genoemde Banenafspraak. Op 21 september was de start in Flevoland. Gisteren gaf wethouder Froukje de Jonge het stokje letterlijk door aan Karla Sardjoe van het UWV voor de volgende editie, die zal plaatsvinden in gemeente Noordoostpolder.