ALMERE - Vanaf vandaag kunnen alle scholen in het primaire onderwijs zich inschrijven voor de 11e editie van de Koningsspelen op donderdag 20 april en vrijdag 21 april. Met dit jaar als thema: ‘1-2, iedereen doet mee’

Voormalig Wimbledon-winnaar Richard Krajicek, Anna Maria van Dillen van SO-school Olivijn en televisiepresentatoren Britt Dekker en Ron Boszhard gaven vandaag het startsein voor de Koningsspelen op SO-school Olivijn in Almere. Ook werd de titel van het nieuwe Koningsspelenlied door Kinderen voor Kinderen met een rap bekend gemaakt.  
Het thema van 2023 onderstreept het belang van een sportieve en verbonden samenleving. En daar is iedereen voor nodig. De Koningsspelen dagen dit jaar dan ook uit om zoveel mogelijk Een-Tweetjes te maken.  Het thema ‘1-2, iedereen doet mee’ komt ook tot uiting in het Sport- en Feestpakket dat de ingeschreven scholen ontvangen en in het Koningsspelenlied van Kinderen voor Kinderen. De titel van het lied dat eind maart uitkomt, werd vandaag bekend gemaakt en is ZIGGZAGG.

Koningsspelen niet op één, maar op twee dagen
Het is voor het eerst dat de Koningsspelen op twee dagen plaatsvinden. Dit is eenmalig, omdat het Suikerfeest op vrijdag 21 april valt en zo alle scholen en alle kinderen de gelegenheid krijgen om mee te doen met het sportieve Oranjefeest.

De onderdelen van de Koningsspelen zijn op beide dagen gelijk. Het maakt dus niet uit voor welke dag een school kiest. Scholen kunnen op beide dagen gebruik maken van het gratis Koningsontbijt dankzij partner Jumbo.

Belang van gezond ontbijten en actief bewegen
“We geven graag aan kinderen mee dat een gezond ontbijt en voldoende bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk. Wat zou het mooi zijn als alle kinderen in Nederland toegang tot een gezond ontbijt zouden hebben, en ook allemaal actief kunnen bewegen,” aldus Richard Krajicek, initiatiefnemer van de Koningsspelen.  

Ook vandaag zijn de nieuwe Koningsspelen Moves gelanceerd, oftewel de nieuwe beweegtussendoortjes voor in de klas. Daarmee kunnen leerkrachten het hele jaar door met de leerlingen bewegen. Kijk hiervoor op www.koningsspelen.nl/energizers.

Slimme voorzetjes maken meedoen makkelijker
Of je nu het ontbijt klaarzet als vrijwilliger, een wheelie doet tijdens de openingsdans, een inspirerende sportclinic geeft of je kind een extra fles water meegeeft. Iedereen doet op een bepaalde manier mee! De Koningsspelen helpen dit jaar daarbij met vele slimme voorzetjes in de vorm van Een-Tweetjes.

Een van de Een-Tweetjes is de samenwerking tussen sportaanbieders en scholen, zodat er niet alleen tijdens de Koningsspelen sportieve ondersteuning is, maar dat ook ná de Koningsspelen kinderen de weg naar een sportaanbieder weten te vinden. Zodat iedereen ook mee blijft doen.

Een-Tweetjes tussen sportaanbieders en scholen
Scholen kunnen aangeven ondersteuning te wensen bij het sportieve gedeelte van de Koningsspelen. Hiervoor kunnen zij gebruik maken van de ‘Online Koningsmatch Tool’. Via deze tool kunnen scholen eenvoudig in contact komen met sportaanbieders in de buurt die graag helpen. Zo maken scholen en sportaanbieders gemakkelijk een Een-Tweetje met elkaar.

Inschrijven tot en met 28 februari
Scholen hebben tot en met 28 februari de tijd om zich in te schrijven voor het sportieve Oranjefeest. Er doen bijna 1,3 miljoen kinderen van ruim 6.000 basisscholen mee aan de Koningsspelen. Dit zijn scholen in het primaire onderwijs in Nederland, het Caribisch gebied en de Nederlandse scholen in het buitenland.

Inschrijven kan via https://koningsspelen.nl/inschrijven/scholen/

Over de Koningsspelen
De Koningsspelen zijn in 2013 voor het eerst georganiseerd ter ere van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Scholen zijn vrij om zelf invulling aan de Koningsspelen te geven. Traditiegetrouw begint de dag met het Koningsontbijt waarna het tijd is voor het sportieve gedeelte van de dag.
De landelijke organisatie van de Koningsspelen is in handen van de Krajicek Foundation. Daarnaast is er financiële en faciliterende steun door de volgende partners: Jumbo Supermarkten, PostNL, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Kinderen voor Kinderen, Zappsport, JOGG, Gezonde School, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Interimage, Pantar en de Johan Cruyff Foundation.
Meer informatie: www.koningsspelen.nl

Over SBO school Olivijn
Olivijn is een school voor speciaal onderwijs voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. Deze basisschool biedt passend onderwijs aan kinderen met een lichamelijke beperking, een meervoudige beperking, een langdurige ziekte of aan zeer moeilijk lerende kinderen. De school valt onder het bestuur van Stichting Almere Speciaal en binnen de coöperatie Passend Onderwijs Almere. Hier gaan onderwijs en zorg hand in hand. Olivijn staat in de JOGG-gemeente Almere. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Hierbij spant de gemeente zich in om gezond eten en drinken en bewegen voor kinderen aantrekkelijk te maken.
Meer informatie: www.olivijn.almere-speciaal.nl