ALMERE - Op 15 augustus worden bij het Indiëmonument in het Bos der Onverzettelijken in Almere de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting en de daaropvolgende Bersiapperiode. De herdenking begint om 15.45 uur en wordt van 16.00 tot 17.00 uur integraal uitgezonden door Omroep Flevoland.

Al sinds jaar en dag is 4 mei de datum waarop wij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken – op 5 mei vieren wij de bevrijding. Maar op 5 mei was de oorlog niet afgelopen. In het voormalig Nederlands-Indië ging de strijd in alle hevigheid verder en pas op 15 augustus capituleerde Japan. De bevrijding bracht helaas geen vrede, want toen begon de Bersiap, de periode van interne strijd die pas eindigde in december 1949 met de onafhankelijkheid van Indonesië. De slachtoffers – alle slachtoffers – worden op 15 augustus herdacht; bij het Monument in Den Haag en inmiddels ook in Almere en op steeds meer plaatsen in Nederland.

De herdenking zal dit jaar worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de Provincie Flevoland en van de Flevolandse Gemeenten. Er zijn nog altijd maatregelen van kracht en dat betekent dat er slechts 100 personen aanwezig kunnen zijn. Ook de 1,5 m regel is nog van toepassing. Wilt u komen, zorg dan dat u tussen 15.30 uur en 15.45 uur aanwezig bent bij het monument. Hebt u klachten, blijf dan thuis en volg de herdenking op Omroep Flevoland.