ALMERE - Het educatiebos op Stadslandgoed de Kemphaan kan door Stad & Natuur verder ontwikkeld worden tot een inclusief bos, vanwege bijdragen vanuit het Fonds Leefbaar Platteland en het Rabobank Stimuleringsfonds. Ook is er via Rabo Club Support geld ingezameld.

Stad & Natuur ontvangt gedurende het jaar veel schoolklassen en bezoekers. Daarom is een plan gemaakt om een Educatiebos te ontwikkelen op Stadslandgoed de Kemphaan. Door een financiële bijdrage uit het Europese Leader fonds en de Gemeente Almere was het eerder al mogelijk om de 5 boskamers in te richten, allemaal gericht op één van de vijf zintuigen: voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Door evaluaties met gebruikers, bewoners en ervaringsdeskundigen ontstond de vraag om het Educatiebos inclusiever te maken voor mensen met verschillende beperkingen.

Educatiebos meer inclusief
Stad & Natuur is de afgelopen maanden in gesprek gegaan met een groot aantal specialisten en ervaringsdeskundigen om een plan te maken voor een inclusief Educatiebos. ‘Uit wandelingen en rolstoelbezoeken ter plekke en uit gesprekken is gebleken dat het bos nu onvoldoende toegankelijk is voor mensen in een rolstoel. Ook mensen met een visuele beperking kunnen het bos niet goed beleven. Op basis van deze uitkomsten hebben we een plan gemaakt wat meer aansluit bij de beleving van iedere bezoeker,’ vertelt Liesbeth Bronkhorst, directeur-bestuurder van Stad & Natuur. ‘De paden worden verhard en verbeterd, er komt bewegwijzering voor mensen met een visuele beperking, een aangepaste website, verhoogde elementen en plantenbakken, aangepaste zitjes, infoboxjes en een programmering voor de doelgroep. Ook komt er een audioboek van “Het Boek Der Zinnen” waarmee per boskamer een bijbehorend verhaal beluisterd kan worden.’Gedeputeerde Harold Hofstra over dit plan: ‘Een plan om meer mensen met een beperking van de natuur te laten genieten kunnen we als provincie Flevoland alleen maar toejuichen. Heel erg mooi ook dat we dit kunnen ondersteunen met een bijdrage uit het Fonds Leefbaar Platteland. Ik zou zeggen: kom maar op met meer van zulke mooie plannen om ons buitengebied te versterken.’

Uitzichtplateau als hoogtepunt
Als hoogtepunt van het inclusiviteitsplan komt er ook een toegankelijk uitzichtplateau. Naast een hoogtepunt ook één van de grootste uitdagingen van het project. De route naar een verhoging dient aan bepaalde voorwaarden te voldoen om toegankelijk te zijn voor mensen in bijvoorbeeld een rolstoel.

Opening
De opening staat gepland op 5 april 2022, de nationale buitenlesdag. Vanaf die datum kan iedereen in dit unieke Educatiebos leren, recreëren en natuurlijk ook spelen!

Overige bijdragen
Naast de bijdragen die van het Fonds Leefbaar Platteland en het Rabobank stimuleringsfonds, doen ook de gemeente Almere, Staatsbosbeheer, Bartiméus Fonds en de Floriade Parade mee aan het inclusiviteitsplan.