ALMERE - Tijdens de World Cleanup Day laat de wereld zien dat zij opstaat tegen zwerfafval! Na het succes van de World Cleanup Day in Almere vorig jaar hebben we besloten dat een dag niet genoeg is, dus organiseert Almere rond de World Cleanup Day allerlei verschillende activiteiten samen en individueel onder het motto van ‘Almere Schoon’. Stad & Natuur, de gemeente Almere afdeling stadsreiniging en Run2Day hebben de handen ineengeslagen en organiseren van 14 t/m 19 september een campagne week met op 19 september afsluitend de World Cleanup Day.

De World Cleanup Day is een wereldwijd initiatief waarin 157 landen, meer dan 18 miljoen vrijwilligers op één dag de aarde schoonmaken. In Almere wordt het opruimen gecombineerd met joggen. Karin Bijleveld van Run2Day Almere is één van de initiatiefnemers van de plogtocht, zij vertelt: “Ploggen komt van het woord ‘joggen’ en het woord ‘plocka’ dat vuil oprapen betekent in het Zweeds. Wij brengen met de plogtocht graag mensen in beweging, letterlijk en figuurlijk, om zich in te zetten voor een schoner Almere.” Almere Schoon is een lokaal initiatief waarbij scholen, buurtbewoners en bedrijven bewust worden gemaakt over hun omgeving en het afval dat zij produceren en worden opgeroepen om zich in te zetten voor een schonere wereld zonder zwerfafval.

14-18 september komen scholen in actie
Alle Almeerse basisscholen en middelbare scholen worden geïnspireerd met een map vol activiteiten die zij op eigen gelegenheid met de klas kunnen ondernemen in de Almeerse week van het zwerfafval. Willemijn Huizenga, educatief medewerker van Stad & Natuur vertelt daarover: “Daarnaast kunnen Almeerse scholen in deze week ook onder begeleiding van hardlopers deelnemen om samen te ploggen en de snoeproutes in de wijken op te ruimen.” Deze activiteit is te boeken bij Stad & Natuur www.stadennatuur.nl/inschrijven. Sterrenschool de Ruimte in Almere Poort geeft op 14, 15 en 16 september het startsein met alle groep 7-8 leerlingen en zal aan de slag gaan rond hun schoolgebouw.

19 september: World Cleanup Day
Op 19 september wordt er in heel Almere geplogd! Sportverenigingen, bewoners, gezinnen met kinderen, hardloopclubs, buurtverenigingen, iedereen kan meedoen! Wil jij je ook inzetten voor een afval en plastic vrije wereld? Meld je dan met een groep of alleen aan via Run2Day Almere: almere@run2day.nl. De organisatie van deze dag zorgt voor de benodigdheden om de dag tot een succes te maken!