ALMERE - Vanaf donderdag 20 juli is in kunstmuseum M. in Almere de kunstinstallatie 100 colors no.45 "8760 hours" van de Franse kunstenaar en architect Emmanuelle Moureaux te zien. Dit bijzondere en ruimtelijke kunstwerk is gemaakt in opdracht van Kunstmuseum M. In deze kunstinstallatie beleven bezoekers op een unieke en kleurrijke manier het verstrijken van de tijd. Het is de eerste keer dat werk van Emmanuelle Moureaux in Nederland te ervaren is.

Emmanuelle Moureaux
Emmanuelle Moureaux woont sinds 1996 in Tokio, waar ze in 2003 'emmanuelle moureaux architecture + design' (nu emmanuelle moureaux INC.) oprichtte. De kleuren van Tokio inspireerden haar tot een door haarzelf ontwikkeld palet van 100 kleuren. Op basis hiervan maakt ze onder de noemer '100 colors' over de hele wereld installaties waar je als bezoeker in, onderdoor of doorheen kunt lopen. Met het door haarzelf ontwikkelde concept van 'Shikiri', dat letterlijk 'het verdelen en creëren van ruimte met kleuren' betekent, gebruikt ze kleuren als driedimensionale elementen en lagen om ruimtes vorm te geven en samen te stellen. Met haar werk wil ze mensen kleuren laten beleven met al hun zintuigen om zich meer bewust te worden van de kleurrijke, alledaagse omgeving om hen heen.

Nederlandse primeur in Almere
100 colors no.45 "8760 hours", is nummer 45 in de '100 colors' serie. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van Kunstmuseum M. Het is voor het eerst dat werk van Moureaux in Nederland te zien is. Haar kunstinstallatie bestaat uit 8760 klokken van papier in 100 kleuren: elke klok staat voor één uur. Alle klokken tezamen staan voor alle uren in één jaar. Het kunstwerk staat stil, maar als je erlangs loopt en wat langer plaatsneemt in de installatie, lijkt het alsof de wijzers van de klokken bewegen.

Het ronde paviljoen van M. is door Studio Ossidiana ontworpen als observatorium waarin de zonnewendes ervaren kunnen worden. Samen met de installatie van Moureaux wordt de illusie van een tijdsinstrument gecreëerd waarin je als bezoeker het begrip tijd, het verlopen ervan en de invloed van kleur hierop bewuster ervaart.

Olga Ruitenbeek, artistiek leider van M.: "M. experimenteert met het toegankelijk maken van kunst met als doel een museum te worden waar iedereen zich thuis voelt. Bijna iedereen kan kleur waarnemen, maar wat kleur met je doet is heel persoonlijk. Dat laten de installaties van Emmanuelle Moureaux elke keer weer zien. Met 100 colors no.45 "8760 hours" willen we bezoekers anders naar hun eigen omgeving laten kijken. Het effect van de explosie van kleuren waarin de bezoekers zich straks begeven, nemen ze na afloop mee naar buiten. En dan kijk je toch anders naar de kleuren om je heen. "

Emmanuelle Moureaux maakte '100 colors' installaties in o.a. Tokio (Shinjuku Central Park, Roppongi Hills), Buenos Aires (Usina Del Arte), New York (The Color Factory), Dubai (Downtown Boulevard), Cannes (Hotel Martinez) en Oslo (Public Library). Ze werd genomineerd voor diverse design awards en ontving onder andere de Architizer A+Award (VS), de Aesthetica Art Prize (VK), Le French Design 100 (Frankrijk) en de Public Space Design Award (Japan). Naast de installatieserie '100 colors' ontwierp ze gebouwen en ruimtes voor Sugamo Shinkin Bank en ABC Cooking Studio en maakte ze kunstinstallaties voor onder andere UNIQLO, ISSEY MIYAKE, The National Art Center, Tokio en de Taiwanese stad New Taipei. Daarnaast is ze Professor aan de Tohoku University of Art and Design en lid van de Tokyo Society of Architects, het Architectural Institute of Japan en het Japan Institute of Architects.
100 colors no.45 "8760 hours" is vanaf 20 juli te zien in Kunstmuseum M. in Almere.