ALMERE - Het James Whale Orchestra met het Postland Ensemble begeleiden de Alfred Hitchkock klassieker Blackmail (1929) live met een nieuwe soundtrack. Deze bijzondere combinatie van film met live muziek op bandeon, viool en percussie en een virtueel orkest vindt plaats op woensdag 16 november om 20.00uur bij Goede Rede Concerten. Een mooie blondine, een gruwelijke moord, een charmante schurk, een achtervolging door het British Museum, slimme plotwendingen, bedrog... en natuurlijk de meesterfilmer zelf in een van zijn gevierde cameo-rollen.

Het filmconcert begint om 20.00 uur, met voor wie wil een inleiding door componist Oliver Parr om 19.00 uur.

Hitchcocks laatste stille film werd ook zijn eerste geluidsfilm toen de Wardour-studio's hem opdracht gaven hem opnieuw te maken met de nieuw uitgevonden geluidstechnologie. De allereerste Britse geluidsfilm, Blackmail werd een enorme internationale kassahit en opende de deuren van Hollywood voor de jonge regisseur die, zoals iedereen weet, een van de grootste regisseurs in de filmgeschiedenis werd. De stille versie van Blackmail is altijd de keuze van de critici gebleven als de betere film, en heeft de laatste jaren een reputatie opgebouwd als een van de grootste Hitchcock-films, met zijn messcherpe plot en furieus tempo.

Het James Whale Orchestra bundelt de krachten met het Utrechtse Postland Ensemble om een gloednieuwe soundtrack te spelen in de stijl van de klassieke Hitchcock-films. Geïnspireerd door 'Vertigo' en 'Psycho' componist Bernard Herrman, combineert de nieuwe soundtrack live solisten met een uniek virtueel orkest van samples en tal van geluidseffecten om de illusie van een groot filmorkest te creëren.

Blackmail toert door Nederland met optredens in EYE Amsterdam, Leiden International Film Festival, Concertgebouw Nijmegen, Sounds of Silence Festival en vele andere podia. James Whale Orchestra: Muziek - Oliver Parr, Samples - Panayiotis Ioannou. Postland Ensemble met gastartiesten Martin De Ruiter (Bandoneon), Jellantje De Vries (Viool) en Marianna Soroka (Percussie)

Reserveren kan via www.goederedeconcerten.nl of bel naar 06-80140467.