ALMERE - Op donderdag 1 december is de even intrigerende als verontrustende voorstellin:g De vrouw die de honden eten gaf van Het Zuidelijk Toneel te zien in Corrosia Theater, Expo & Film. Aanvang 20 uur.

In de zomer van 2012 werd België opgeschrikt door het nieuws dat Michèle Martin vervroegd vrij zou komen na 16 jaar cel. In de Belgische pers werd zij de meest gehate vrouw van het land genoemd omdat dit de vrouw was die twee kinderen in een kelder van Marc Dutroux had laten sterven. In de voorstelling van Het Zuidelijk Toneel maak je kennis met Martin die op het moment van dit drama zelf ook moeder en dochter was. Dit wordt een zeer indringende theateravond.

Gebaseerd op boek Kristien Hemmerechts

Schrijfster Kristien Hemmerechts probeerde zich in Martin te verplaatsen, op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Ze schreef de roman De vrouw die de honden eten gaf en stelde zich Martin niet voor als een monster, maar als een heel gewone vrouw; angstig, egoïstisch en laf, maar ook als een verrassend toegewijde moeder en dochter.

Theater-coryfee en Theo d'or en Gouden Kalf winnares Marie-Louise Stheins was van begin af aan gefascineerd door de roman van Hemmerechts en wilde de tekst op het podium brengen. In Julie Van den Berghe vond ze een regisseur die de uitdaging aandurfde. In hun bewerking schuwen Stheins en Van den Berghe de gruwelijke details niet. Martin werd namelijk zelf ook mishandeld en misbruikt, eerst door haar moeder en later door haar man, en werd daarmee van slachtoffer gaandeweg dader.

Kun je je inleven in iemand die zulke gruwelijke dingen heeft gedaan, zonder daarmee het gedrag van die persoon goed te keuren? Dit complexe vraagstuk ligt er voor u om te beantwoorden na het zien van De vrouw die de honden eten gaf.

Kaarten reserveren via www.corrosia.nl.