ALMERE - Op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni staat Almere Centrum volledig in het teken van urban sports tijdens de Urban Sports Games. Dit jaar belooft extra spectaculair te worden vanwege de vele bijzondere samenwerkingen met organisaties en namen uit binnen- en buitenland. Zo maken negenvoudig wereldkampioen BMX Matthias Dandois, Nederlands kampioen rope skipping Tessa van der Mark, en Afro-dansexpert Petit Afro hun opwachting. Deze samenwerkingen zorgen voor een dynamisch en veelzijdig programma dat liefhebbers van urban sporten als skateboarden, 3x3 basketball, chase tag, BMX, freerunning, freestyle football en rope skipping een weekend lang vermaakt.

Internationale kampioenen en hun rollen


Nederlands kampioen rope skipping Tessa van der Mark gaat tijdens de Urban Sports Games op zoek naar de snelste touwtje springer in 30 seconden. Negenvoudig wereldkampioen Matthias Dandois doet mee met het International BMX Flatland Event, waar deelnemers uit de hele wereld hun choreografieën op BMX laten zien. Voormalig wereldkampioen Sietse van Berkel geeft gratis workshops. Bij skimboarden wordt een 27 meter lange skimpool aangelegd op de Esplanade, waar op zaterdag doorlopend demonstraties en workshops plaatsvinden. Op zondag 2 juni wordt hier het Open Dutch Skimboard Championship gehouden, waarbij ook amateurs kunnen meedoen met hun nieuw aangeleerde tricks.

GLXY.RADIO en Urban Sports Games: de ultieme match


Een van de opvallende samenwerkingen is die met GLXY.RADIO. Tijdens het evenement zal GLXY.RADIO live aanwezig zijn, sfeerimpressies maken en muziek draaien om de bezoekers volledig in de urban vibe onder te dompelen. Het gehele weekend wordt de Esplanade, Forum en het Stadhuisplein omgetoverd tot het ultieme speelterrein voor urban sportliefhebbers.

CrossFit: Vier Almeerse scholen bundelen krachten

Nieuw dit jaar is de samenwerking van vier CrossFit-scholen uit Almere. Zij organiseren gezamenlijk een crossfitprogramma op het Forum. De CrossFit-community gelooft in een leven lang fit. Het doel is om de gemeenschap te verenigen en iedereen kennis te laten maken met de voordelen van functionele fitness. Tijdens de Urban Sports Games kunnen bezoekers deelnemen aan verschillende workouts en clinics en leren over Crossfittechnieken zoals touwklimmen en pull-ups.

Dans: De ritmische ziel van straatcultuur

Waar dan ook ter wereld vormt dans een onlosmakelijk onderdeel van de straatcultuur. Dit komt duidelijk naar voren in het veelzijdige dansprogramma van de Urban Sports Games. Dance Showcase Flevoland brengt verschillende dansscholen uit Flevoland samen om hun unieke stijlen te promoten, met invloeden uit alle hoeken van de wereld. Bijzondere workshops zoals Afro Dance door Petit Afro, die wereldwijd bekend is met meer dan 2,3 miljoen YouTube-abonnees, en een hiphopworkshop door Juvat Westendorp maken het dansprogramma compleet.

Skate en stuntstep: Pop-up skatepark en Own the Spot! tour

Samen met SKEET Almere wordt er een pop-up skatepark neergezet, ideaal voor skaters en stuntsteppers van elk niveau. Hier vinden lessen, wedstrijden en vrije sessies plaats. Het skatepark vormt ook het decor voor de openingswedstrijd van de Flevolandse skateparktour Own the Spot! 2024.

Overige samenwerkingen en inclusieve sporten

Naast deze highlights zijn er ook samenwerkingen met Talent In Opleiding voor SUP-workshops, Jumping Jack en Zero Freerunning voor freerunworkshops, en met 24/8 Basketball en Basketball Nederland voor de nationale voorronde basketball. De Almere Wheelers laten mensen op zondag graag kennis maken met rolstoelbasketbal en de mogelijkheden om deze sport te beoefenen. Bij freestyle football komen tricks als het rondje om de wereld en de bal in de nek leggen aan bod. Freestyler Mike geeft namens StreetSkills spectaculaire freestyle shows waarbij de beste skills worden gedemonstreerd. De andere urban sports en activiteiten waar kennis mee gemaakt kan worden zijn chase tag, graffiti, beach volleybal en urban hockey.

“Urban Sports zijn bij uitstek sporten die mensen met elkaar verbinden”, aldus organisator Marco Lipsius. “De Urban Sports Games zijn hier een perfect voorbeeld van. Het evenement toont de samenwerkingen tussen verschillende organisaties uit Almere, de provincie Flevoland en landelijk en zelfs internationaal erkende namen. We hopen dat we veel enthousiaste bezoekers mogen verbinden in een weekend vol actie, samenwerking, sportieve diversiteit en inclusiviteit!”Deelname aan alle activiteiten is gratis en op eigen risico. Materiaal is in de meeste gevallen gratis beschikbaar. Het is wel verstandig om sportkleren en sportschoenen aan te doen. Het volledige programma met tijden, locaties en meer staat op de website van de Urban Sports Games.