NEDERLAND - Op 24 november 2018, de dag NA Black Friday en de zaterdag VOOR Cyber Monday, roept Greenpeace uit tot de Dag van NIKS. Op de Dag van NIKS koopt Nederland niets. Deze dag is het antwoord op ons eigen consumeergedrag en de gevolgen hiervan voor de planeet. Een fris tegengeluid tussen al dat koop-geweld.

Vooral rondom de feestdagen, maar ook met online - uit USA overgewaaide -initiatieven als Black Friday enCyber Monday, wordt er de laatste maanden van het jaar extreem veel aangeschaft, terwijl dat grote negatieve impact heeft op het klimaat. Daarom lanceert Greenpeace dit jaar een échte challenge: de Dag van NIKS! Op deze dag wordt opgeroepen om geen spullen te kopen die je niet nodig hebt. Dus plak je credit card af, haal je portemonnee uit je tas, en geef op zaterdag 24 november geen geld uit aan overbodige zaken. We weten dat één dag geen geld uitgeven de aarde niet gaat redden, maar het is wel dé manier om je bewust te worden van je eigen consumptiegedrag.

Op zaterdag 24 november, wordt de Dag van NIKS gelanceerd bij de ODIN Biologische Supermarkt in de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Van 10:00 tot 13:00 kan je er terecht voor een NIKS-evenement met sprekers (directie van Greenpeace en Odin Biologische supermarkten) en om 11:00u wordt de Dag van NIKS onthult.

NIKS

In aanloop naar de Dag van NIKS kwam Greenpeace eerder deze maand al met NIKS: hét alternatief om te vragen voor je verjaardag, de feestdagen, of gewoon voor de planeet. NIKS is een bijdrage aan Greenpeace die je cadeau kan doen of krijgen. En wie NIKS geeft, hoeft niet met lege handen aan te komen. NIKS komt namelijk in de vorm van een wit pasje. Heeft de ontvanger liever écht niks? Dat kan ook: als hij of zij het pasje in de grond stopt, is het binnen enkele dagen verdwenen.

Er zijn verschillende varianten van NIKS, een van €15, een van €25 en een van €50. Daarnaast zijn er luxe varianten in een kartonnen doosje, van € 20, € 30 en € 55. NIKS is verkrijgbaar via greenpeace.nl/niks en past gewoon door de brievenbus. De luxe varianten zijn ook te koop in de winkels van biologische foodcoop Odin.

greenpeace.nl/niks