FLEVOLAND - Elk jaar zetten veel Flevolanders de stap om alsnog beter te leren lezen, schrijven, rekenen of om te gaan met computers en smartphones. Om zo beter mee te kunnen doen in de samenleving. Stichting Lezen en Schrijven zoekt deze helden voor de landelijke Taalheldenprijs 2024. Iedereen in Flevoland kan tot en met woensdag 3 april een Taalheld nomineren via www.taalheld.nl.

Op dinsdag 7 mei maakt Stichting Lezen en Schrijven de Taalheld van elke provincie bekend. Die twaalf helden dingen mee naar de landelijke Taalheldenprijs 2024. Op woensdag 19 juni reikt H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, oprichter van de stichting, de prijs voor de negende keer uit.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak vinden zij omgaan met een computer of een smartphone ook lastig. Dat heeft grote gevolgen voor hun leven. Mensen vinden moeilijker een baan. Ze leven ongezonder en ze hebben minder grip op hun geldzaken. Velen voelen angst en schaamte en vertellen daarom niet aan anderen dat ze moeite hebben met taal, rekenen en digitale vaardigheden. Elk jaar zijn er duizenden mensen die de stap zetten om op latere leeftijd weer te gaan leren. Zo verbeteren zij hun basisvaardigheden. Die mensen zijn allemaal helden. Dankzij de Taalheldenprijs krijgen hun inspirerende verhalen een podium.

Achmea en de Nationale Postcode Loterij maken de uitreiking van de Taalheldenprijs mede mogelijk. Dankzij hen kan Stichting Lezen en Schrijven de Taalhelden extra bedanken.