FLEVOLAND - Wie Flevoland op de racefiets wil verkennen, wordt op zijn wenken bediend. Speciaal voor de wielerliefhebbers hebben Sportservice Flevoland en Visit Flevoland, samen met de wielerclubs, de 10 mooiste racefietsroutes van de provincie gelanceerd.


Gedeputeerden Jop Fackeldey (recreatie en toerisme) en Harold Hofstra (sport) gaven deze week het officiële startschot. Met de 10 routes, variërend van 78 tot 230 kilometer zijn er in Flevoland voor het eerst racefietsroutes in kaart gebracht. Er is voor elk wat wils. Niet alleen in afstand, maar ook in landschap. Sommige routes gaan door de bossen, andere over klinkerpaden of langs de meren van Flevoland. De hele provincie kan worden doorkruist. Een van de routes is Eilandhoppen. Die laat zien dat Flevoland het grootste stuk ‘man made land’ ter wereld is geweest en langs de 3 voormalige eilanden: Oud-Kraggenburg, Schokland en Urk voert. Deze en de 9 andere routes zijn te vinden op: visitflevoland.nl.

Ruimte genoeg
Bij het samenstellen van de routes is er rekening mee gehouden dat wielrenners de hoogtepunten van Flevoland onderweg tegenkomen. Gedeputeerde Jop Fackeldey: “Flevoland is echt een unieke fietsprovincie. We hebben een van de beste fietsinfrastructuren van Nederland en daarmee misschien wel van de wereld. En met de vele nieuwe natuur is het landschap veel afwisselender dan men vaak denkt. Deze routes laten dat perfect zien. Daarbij is het op onze paden nog lekker rustig. Er is dus ruimte genoeg voor iedereen, van recreatieve fietsers tot sportieve fietsers.” Dat deze routes zo belangrijk zijn voor het stimuleren van sport en bewegen in de provincie, ondersteunt gedeputeerde Harold Hofstra, die sport in zijn portefeuille heeft, volledig. “Het is niet eerder voorgekomen dat voor de wielrenner een top 10 mooiste racefietsroutes is samengesteld. En dat dit ook samen met wielerverenigingen is gebeurd. Breder gedragen dan dat, kun je het niet hebben.”

Hoe de wind waait
Tom Sloetjes, projectleider van Sportservice Flevoland, heeft de 10 routes van A tot Z opgezet. “We willen natuurlijk zoveel mogelijk wielrenners naar onze mooie provincie trekken. Dat doen we onder andere door het partnerschap met Giant en de samenwerking met de wielerbond NTFU. Door de routes in één van hun bladen uit te lichten, hopen we een grotere groep mensen enthousiast te krijgen om hier te komen fietsen. Het is het waard!” In Flevoland is de wind een factor om rekening mee te houden. Let bij wind tegen op voor de Muur van Woei. Op de website staat beschreven wanneer het beter is de route net even de andere kant op te nemen aan de hand van hoe de wind waait. Meer informatie over de routes en alle hoogtepunten langs de routes is te vinden op: visitflevoland.nl. De routes zijn gemakkelijk te downloaden op de GPX.