ALMERE - Met het plaatsen van een QR-code bij een megagrote wesp op het Forum, openden wethouder Maaike Veeningen van Ruimtelijke & Economische Ontwikkeling, Onderwijs en Arbeidsmarkt, Liesbeth Bronkhorst, directeur van Stad & Natuur, Petra Visser, zakelijk leider van Kunstlinie en Martin Ort, directeur van de OVSA, deze morgen symbolisch de Groene Loper Speurtocht. Deze speurtocht, langs negen enorme 'kriebelbeesten' als een vlinder, bromvlieg en wesp, is de start van een reeks evenementen en activiteiten, die in het Floriadejaar tussen 13 april en 9 oktober in Almere Centrum plaatsvinden. Zo wordt Floriade Expo 2022 ook een feest voor inwoners en bezoekers aan Almere Centrum.

"Dit Floriadejaar heeft ervoor gezorgd dat partijen als de OVSA, Gemeente Almere, Almere City Marketing, culturele partners en andere bedrijven in Almere de samenwerking hebben gezocht om een geweldig evenementenprogramma in Almere Centrum neer te zetten. De Groene Loper Speurtocht is de aftrap van deze samenwerking," aldus Maaike Veeningen. "Tijdens de 180 dagen dat de Expo duurt, is het ook in Almere Centrum feest. Ik ben er trots op dat we samen met zoveel partijen in de stad een mooi programma hebben neergezet," vult Martin Ort, directeur van de OVSA aan. "Naast de Groene Loper Speurtocht is er dit weekend ook het Terrassenfestival met muziek, de Belfort Proeverij en een platenmarkt." "Ook met Kunstlinie zijn we betrokken bij dit Floriadejaar," geeft Petra Visser aan. "Zo hebben wij bijvoorbeeld meegedacht over de grote 3-D spin op het Stadhuis, gemaakt door de wereldberoemde Londense straatkunstenaar Fanakapan.

"Negen grote kriebelbeesten vormen tot en met donderdag 12 mei een route door het centrum van de stad. Bij VVV Almere aan de Diagonaal 199 is een speurtocht af te halen met leuke weetjes en vragen over de kriebelbeesten, ontwikkeld door Stad & Natuur. "Wij zijn er trots op dat Stad & Natuur een bijdrage heeft geleverd aan de groene beleving in het centrum", aldus Liesbeth Bronkhorst. "Het is fantastisch om de biodiversiteit van kriebelbeestje in het centrum op deze leuke manier bij kinderen onder de aandacht te brengen". Zo leren kinderen die de speurtocht lopen op een leuke en speelse manier van alles over het insectenleven in een groene stad als Almere. Een onderwerp dat goed aansluit op het thema 'Growing Green Cities' van Floriade Expo 2022.