ALMERE - In de schaapskooi in het Vroege Vogelbos is het eerste lam weer geboren, van het Flevolander schaap. Tot eind februari verwacht Stad & Natuur in het Vroege Vogelbos nog lammeren van Flevolanders en ook bij de Drentse Heideschapen. Later in het voorjaar volgen dan nog lammeren bij de Shetland schapen, de Zwartblessen en de Drentse Heideschapen. Ze spelen een grote rol in de begrazing van de Reuzenberenklauw in het Vroege Vogelbos. Stad & Natuur draagt met haar schapen ook bij aan het in stand houden van deze zeldzame schapenrassen in Nederland.

Het Flevolander schaap is een schapenras dat in de jaren ‘70 gefokt is in een instituut in Lelystad. Vandaar de naam: Flevolander schaap! Een ras dat in Almere daarom zeker niet mag ontbreken. Dit ras is in dienst als wandelende grasmaaier, vooral voor de bestrijding van de (reuzen)berenklauw en draagt daarmee zijn steentje bij aan de begrazing in het Vroege Vogelbos en in weides in het Beginbos langs de A6. De schapen worden gekeurd voor het stamboek, dat in Nederland in leven is geroepen door de Stichting Zeldzame Huisdierrassen om de rassen met hun specifieke kenmerken te behouden.

De komende weken verwachten we nog meer lammeren in het Vroege Vogelbos. De schaapskooi is niet open voor publiek, maar je kunt aan de voorkant bij het panoramaraam goed zien hoe het met de schapen en hun lammeren gaat. Ter plekke zijn de coronamaatregelen aangegeven, maximaal 1 gezin voor het raam of 1 persoon als men niet uit hetzelfde huishouden komt omdat 1,5 meter afstand houden voor het raam niet mogelijk is. Dit jaar zijn er helaas geen schapenpraatjes, mogelijk dat er nog wel een online schapenpraatje gaat plaatsvinden.