FLEVOLAND - Om er komende winter warm bij te zitten, maken veel Nederlanders isolatieplannen. Wat er geïsoleerd wordt, verschilt per regio. Flevoland loopt voorop als het gaat om raamisolatie, blijkt uit onderzoek van HORNBACH. Maar liefst 92% van de inwoners van deze provincie heeft geïsoleerde ramen, waarmee de provincie uitstijgt boven het landelijk gemiddelde.

Isoleren om kosten te verlagen
Het einde van de zomer is hét moment om isolatieplannen te maken, zodat de isolatieklus voor de winter geklaard is. We zijn hier dan ook volop mee bezig, blijkt uit het Duurzaamheidsonderzoek van HORNBACH. Maar liefst 44 procent van de Nederlanders heeft plannen om nog dit jaar te gaan isoleren. Flevoland vormt hierop geen uitzondering: hier heeft 4 op de 10 van de inwoners isolatieplannen. Ruim 1.000 Nederlanders namen deel aan het Duurzaamheidsonderzoek. Opvallend is dat de motivatie om de isoleren vooral uit de portemonnee komt. En dat is begrijpelijk nu de gasprijs hoger dan ooit is. Driekwart van de Nederlanders isoleert om geld te besparen op de energierekening. Slechts een kwart doet dit voor het milieu. In de provincie Flevoland staat duurzaamheid iets hoger in het vaandel; daar isoleert 29 procent van de inwoners hun huis in de eerste plaats voor het milieu.

Opvallend veel raamisolatie
Bijna iedereen heeft al iets gedaan om zijn of haar huis beter te isoleren. Zeker in Flevoland. De deelnemers aan het onderzoek die uit Flevoland kwamen, hebben hun huis allemaal geïsoleerd (of laten isoleren). Opvallend is dat de provincie een van de koplopers is in raamisolatie: ruim 9 op de 10 deelnemers uit Flevoland (92%) past deze vorm van isolatie toe. Daarmee stijgen zij uit boven het Nederlandse gemiddelde voor raamisolatie (84%). Flevoland deelt deze koploperspositie met Utrecht , waar 93% van de inwoners raamisolatie heeft.

Isolatietips
Doe-het-zelvers gaan graag zelf aan de slag met de isolatieklus, maar zij zijn in de minderheid. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat iets meer dan de helft van de Nederlanders het isoleren graag laat uitvoeren door een professional. Zij kunnen er maar beter snel bij zijn, want aannemers hebben een volle agenda. Wie zelf aan de slag gaat, heeft veel baat bij een goede voorbereiding. Als je dak al geïsoleerd is, pak je de zoldervloer dan nog aan? Welke materialen kun je het beste gebruiken voor gevelisolatie? En hoe zit het met gemeentesubsidies? HORNBACH geeft hier tips over op HORNBACH.nl en in de vestigingen.

Meer informatie over het Duurzaamheidsonderzoek Isolatie van HORNBACH is terug te vinden op: https://www.hornbach.nl/actueel/hornbach-duurzaamheidsonderzoek-isolatie/