FLEVOLAND - Afgelopen week zijn 10 koks/foodprofessionals op bezoek geweest bij basisscholen door heel Flevoland. Van Creil tot Lelystad, van Swifterbant tot Almere hebben kinderen gekookt en geproefd van seizoensproducten van lokale akkerbouwers, tuinders en fruittelers. Flevoland is natuurlijk de voedselschuur van Nederland en ver daarbuiten, terwijl veel kinderen helemaal niet weten wat er groeit en bloeit in hun eigen omgeving.

Voedseleducatie in Flevoland
Dit koksnetwerk in ontwikkeling maakt onderdeel uit van het voedseleducatie-project in Flevoland. Het doel? Alle kinderen in Flevoland gaan op voedselontdekkingstocht, zodat zij leren om zelf gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Bekijk ook dit filmpje.

Het opzetten van een netwerk van Flevolandse koks en foodprofessionals en die trainen in het geven van smaaklessen is één van de pijlers van 2021. Ondanks Corona konden er deze week toch veilig de eerste smaaklessen worden gegeven. Vanaf de start van het nieuwe schooljaar hopen de koks/ foodprofessionals bij veel meer scholen langs te komen voor een smaakles. Scholen kunnen deze lessen in hun gemeente boeken via de NDE-gids van IVN Flevoland en voor de Almeerse scholen via Stad & Natuur.

Pioniers van de Toekomst
Dit project is mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de provinciale coalitie DuurzaamDoor en het landelijke programma Jong Leren Eten en is uitgevoerd in samenwerking met de Flevolandse gemeenten. De Voedselpioniers van Pioniers van de Toekomst zijn betrokken bij Duurzaam Door Flevoland. Colinde de Nijs van restaurant Le mirage te Emmeloord geeft als voedselpionier al vele jaren smaaklessen in de Noordoostpolder, zij is aangetrokken om het netwerk van koks op te zetten . Online heeft zij de koks getraind en de smaaklessen geëvalueerd. De bedoeling is dat vanaf volgend schooljaar de smaaklessen standaard in heel Flevoland gegeven kunnen worden.