ALMERE - Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders organiseert op 6 juni (Tweede Pinksterdag) het nieuwe jaarprogramma tijdens Festival Spot: de natuurparade van Oostvaardersplassen Almere. Festival Spot vindt aan het begin van het seizoen plaats rond Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, als een soort proeftuin van het jaarprogramma met verschillende activiteiten en belevenissen. Zodat (toekomstige) bezoekers vast kunnen kijken en meemaken wat er allemaal komen gaat dat jaar.

De vaste onderdelen uit het jaarprogramma zijn op het festival te beleven: Excursies met de ecokarren, wandelen met de gids, yoga, verschillende kinderactiviteiten, workshops, mountainbiken, waterdiertjes vangen, zonnetelescoop, hoepelen en straattheater.

Naast de vaste onderdelen van het festival is er dit jaar extra aandacht voor duurzaamheid. De Broke Ass Millionaires komen met een kledingrek vol tweedehands pareltjes om het publiek ter plekke te her-stylen. Daarna kunnen bezoekers in de photobooth op de foto met hun nieuwe look. Ook het straattheater is duurzaam! Het duo Hout & Hout beweegt zich voort op wind- en zonne-energie en hun eco-mobiel.

Verder kunnen bezoekers schilderen met modder, leren over eetbare kruiden in het gebied, een wandeltraining volgen, vuurstenen bewerken, afval komen rapen onder professionele begeleiding van De Bezige Buur, deelnemen aan kunstproject 'Het groot Nederlands Stadsbos' of een bezoek brengen aan de stands van o.a. Staatsbosbeheer, Stad & Natuur, de Wolunie , IVN of de Vogelwacht.  

Voor de jonge natuurliefhebbers is er op 6 juni een verhalenverteller, waterdiertjes vangen, fotografieworkshop voor kinderen, schminken, vogelhuisjes timmeren, interactief speel-installatie " voelhof ", wedstrijdje 'Ren de Zeearend eruit', VR- experience over archeologie (voor jong & oud), schilderen met oker en de Wijze Uilenspeurtocht. Voor de lekkere trek zal Pretkok Leo iets lekkers klaarmaken vanuit zijn kruiwagen.  

Daarnaast is er ook een fotografieworkshop voor volwassenen en een wandeling met de stadsgids. En om jong én oud samen in beweging te houden gaan weer hoepelen, tokkelen en is er Twister XL. Naast het uitgebreide activiteitenprogramma is er rondom Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders een terras en zijn er zitzakken met live akoestische muziek. Om ook tussen de activiteiten door lekker te kunnen genieten van het festival.

Het festival is gratis toegankelijk. Voor een deel van de activiteiten wordt een bijdrage gevraagd, dit kan worden betaald met een strippenkaart. (6 strips kost 5 euro). Meer over Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, het gebied en de activiteitenprogramma's staat op www.ovpalmere.nl . Deze activiteiten worden georganiseerd vanuit een samenwerking tussen Staatsbosbeheer, Stad & Natuur Almere, Almere City Marketing en de gemeente Almere.