ALMERE - Maandag 8 april heeft wethouder Luijendijk officieel het stadsbrede project ‘Schooltuinieren in Almere’ gelanceerd op kinderboerderij Den Uylpark. De lancering viel samen met de landelijke opening van de ‘Week van de schooltuin’. Tijdens de opening zijn ongeveer 60 leerlingen van het Taalcentrum, onder toeziend oog van de wethouder enthousiast aan de slag gegaan in de schooltuin op het terrein van de kinderboerderij.

Stadsbreed project


Met het stadsbrede project ‘Schooltuinieren in Almere’ willen Stad & Natuur en de gemeente Almere zoveel mogelijk Almeerse kinderen bereiken en hen verbinden met hun voedsel, de aarde én elkaar. Willemijn Huizenga, medewerker educatie bij Stad & Natuur Almere, vertelt over de meerwaarde van dit project: “Door een schooltuin stap je in meer dan alleen een wereld waarin kinderen ontdekken hoe zaadjes uitgroeien tot boontjes en dat zelf geoogste groente en fruit superlekker zijn! Leerlingen ontwikkelen namelijk ook teamwork, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en respect voor de natuur. Door contact met een groene omgeving en de oorsprong van voedsel komen kinderen weer dichter bij de natuur en hun eten.”

Een groene en gezonde toekomst

Wethouder Luijendijk is blij met het project ‘Schooltuinieren in Almere’. “We willen met dit project kinderen uitdagen om naar buiten te gaan, te bewegen en gezonder te eten. Met de schooltuinen gaan kinderen met de handen in de klei. Ze leren wat er in de grond gebeurt. Dat de dieren die daar rondkruipen, zoals de wormen en de mieren, niet eng zijn, maar heel belangrijk voor de grond. Ik kan eigenlijk niet wachten tot we echt met de handen en de scheppen de grond in gaan, samen met de kinderen en dat zij leren wat gezond, duurzaam en eerlijk voedsel is” aldus de wethouder. Met dit stadsbrede project gaan we weer een stap verder naar een groene en gezonde toekomst.

Hieper de pieper, graaf eens wat dieper!

De lancering van ‘Schooltuinieren in Almere’ viel samen met de landelijke opening van de ‘Week van de schooltuin’, een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Zij vinden dat ieder kind in de basisschoolleeftijd toegang moet hebben tot een schooltuin. Want zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groenten, fruit en bloemen draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Het motto van de ‘Week van de schooltuin’ van dit jaar is ‘Hieper de pieper, graaf eens wat dieper!’. De hele week, van 8 t/m 12 april, wordt er landelijk extra aandacht besteed aan schooltuinieren. Stad & Natuur heeft hiervoor de hele week diverse activiteiten gepland. Meer informatie hierover is te vinden op www.stadennatuur.nl/weekvandeschooltuin

Schooltuinieren voor alle Almeerse kinderen

Schooltuinieren en het voedselonderwijs dat daarbij hoort, vormen de bouwstenen voor een groene en gezonde toekomst. Van het kind, maar óók van de stad en de aarde! Want de kennis en vaardigheden uit deze lessen nemen ze mee naar huis, naar de keuken, naar de rest van hun leven. Stad & Natuur biedt een doorlopende ondersteuning aan het onderwijs, voedseleducatie en schooltuinen een plek te geven in het onderwijsprogramma. Schooltuinieren doen we niet alleen in Almere, in de gehele provincie Flevoland wordt schooltuinieren op de kaart gezet vanuit provinciaal project DuurzaamDoor met partners zoals Jong Leren Eten. Scholen die interesse hebben kunnen contact opnemen met de educatie afdeling van Stad & Natuur via educatie@stadennatuur.nl