ALMERE - Vrijdag 10 Juni opent Froukje de Jonge, wethouder diversiteit en inclusie van de gemeente Almere, feestelijk de Pride Photo Tentoonstelling 2022 op het Busplein. De LHBT openlucht fototentoonstelling heeft dit jaar als thema ‘Celebrating the Unseen’, waarmee Pride Photo de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de LHBTQIA+ gemeenschap onder de aandacht wil brengen. De stichting wil met de foto’s bezoekers aan het denken zetten over seksuele- en genderdiversiteit. De tentoonstelling blijft 3 weken in Almere staan en is gratis te bezoeken tot 30 juni op het P.J. Oudplein/Busplein, bij WTC Almere.

De tentoonstelling, die is samengesteld uit de bijna 2500 inzendingen uit 41 landen voor de Pride Photo Award, bestaat uit twintig grote panelen. Naast de winnende foto’s worden ook verschillende urgente, verrassende en mooie ‘Unseen’ beeldverhalen getoond, zoals de mate waarin LHBTQIA+ personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van de LHBTQIA+ mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen transgenders.

De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie en een audio fragment kan worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en de thematiek.

De Pride Photo Tentoonstelling reist sinds 1 april door heel Nederland en zal tot eind december alle provincies aandoen, waaronder nu Flevoland. “Ik ben erg blij dat, met steun van de Provincie Flevoland, de Gemeente Almere ons met zoveel enthousiasme ontvangt, waardoor ook hier vele mensen kennis kunnen maken met de minder bekende kanten van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap” aldus directeur Jan-Hein Keijzer. “Ik hoop dat heel veel mensen deze prachtige gratis tentoonstelling gaan bekijken. De foto’s en verhalen zullen aanzetten tot denken over seksuele- en genderdiversiteit. Dit leidt hopelijk tot een dialoog en uiteindelijk tot het vergroten van de acceptatie.”

STICHTING PRIDE PHOTO AWARD

Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de acceptatie van LHBTQIA+ personen, en seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen. Dit doen we met het tonen van foto’s, die verhalen vertellen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap. De foto’s worden geselecteerd uit de inzendingen voor de internationale fotowedstrijd die Stichting Pride Photo Award jaarlijks organiseert. Zo hoopt Stichting Pride Photo Award op een toegankelijke manier veel mensen te bereiken van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen.