ALMERE - Een Farmaciestudente uit Almere, Dalal Ghanim, is één van de zeven genomineerden voor de UAF-Award. De prijs staat symbool voor de competenties en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. Tot 23 september kan iedereen zijn stem uitbrengen via uaf.nl/stem. Op 5 oktober maakt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend wie de uitblinker van het jaar is.


Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de verkiezing biedt het UAF een podium aan talentvolle vluchtelingen die opvallen door hun inzet, hun studie- en werkprestaties en hun bijdrage aan de samenleving. Tegelijkertijd wordt aandacht gevraagd voor de grote inspanningen die vluchtelingen leveren om hun toekomst vorm te geven, iets wat vaak onopgemerkt blijft.


De 23-jarige Dalal Ghanim was 17 jaar toen ze met een deel van haar familie vluchtte uit Irak. Vooral Jezidi’s, de bevolkingsgroep waartoe de familie Ghanim behoort, hadden daar een mensonwaardig bestaan.


Sterke motivatie
Aanvankelijk kreeg Dalal mbo 1 advies vanwege haar gebrekkige Nederlands, maar zij wilde beslist naar de universiteit. ‘We hadden geen artsen en apothekers op universitair niveau in het gebied waar ik vandaan kom. Veel mensen gaan daar dood doordat ze verkeerde medicijnen krijgen voorgeschreven. Ik wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de medische zorg in mijn land van herkomst en in andere landen, zoals in Afrika.’


Deze sterke motivatie leverde Dalal in één jaar tijd haar vwo-diploma op. Inmiddels zit zij in het derde jaar van de studie Farmacie aan de Universiteit Utrecht en ze sleepte zelfs een beurs voor excellente studenten in de wacht. Binnenkort rondt zij haar bachelor af. Dit alles onder moeilijke omstandigheden, want nog steeds wordt zij geconfronteerd met berichten over omgekomen familieleden in Irak en vriendinnen die door IS zijn meegenomen als seksslavinnen.


Bijles geven
Naast haar studie neemt Dalal deel aan publieke debatten, om een stem te geven aan de Jezidi’s. Ze werkt in een apotheek in Almere en geeft bijles in wiskunde en scheikunde: ‘Scheikunde vind ik het allermooiste vak. Het is de basis van het leven. Ik kijk op moleculair en elektronisch niveau wat er allemaal gebeurt. Er is zoveel te ontdekken.’ Na haar studie wil zij zich blijven inzetten voor anderen: ‘Ik wil naar gebieden te gaan waar de medische zorg slecht is. Daarnaast wil ik verder gaan met onderzoek doen, vooral in de biochemie. Ik wil graag een bijdrage leveren aan onderzoeken naar nieuwe medicijnen voor vooral zeldzame aandoeningen.’


Stem op jouw uitblinker van het jaar!
Van 9 tot 23 september kan iedereen stemmen op de kandidaten voor de UAF-Award, via www.uaf.nl/stem. Een onafhankelijke jury bepaalt, mede op basis van de publieksstemmen, wie de uitblinker van het jaar wordt. De winnaar mag een opleiding uitkiezen bij ICM Opleidingen & Trainingen voor maximaal vierduizend euro.