ALMERE - Boerderij Vliervelden in stadslandbouwwijk Almere Oosterwold herdefinieert het begrip agricultuur, vindt performer Jos Bregman (a.k.a. Wdwrd). Het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 september is die 'herdefiniering' op Vliervelden tot in het diepst van je vezels te beleven: twee grote culturele gebeurtenissen vinden tegelijkertijd plaats op het erf van boerderij Vliervelden. Hier komen landbouw en cultuur samen. Performer Bregman opent zijn expositie De Akker Als Schilderij in Odin Foodcafé op zaterdag 10 september, 13.30 uur, ingeleid door contrabassist Egon Kracht. Egon Kracht opent 'zijn' Growing Music festival om 14.00 uur, staand op (of naast) een object van Bregman.

Vliervelden is een boerderij met koeien met hoorns en 40 hectare gifvrije akker in vruchtwisseling: kolen, erwtjes, tarwe, gras/klaver, winterpeen, plantuitjes. Op het erf staat naast een stal en stroschuur ook een dorp met een winkel en een café, een timmerwerkplaats, een houtwerf en een kinderopvang. De huizen staan aan een groen plein, - de meent - met een boomgaard, een vijver en een kruidenheuvel, kippen en een picknicktafel. Bregmans kunsthuis staat aan de meent. Pluktuin Vliervelden vormt een kleurrijke dorpsrand.

Vliervelden als boerderij verbouwt voedsel, maar ook kunst: de stal is voor het derde jaar onderdak voor Growing Music, hèt muziekfestival van de groene en duurzame 'doe-het-zelf'-wijk Almere Oosterwold, met dit jaar o.a. een muziekfietstour, een opera over Brecht en een wekdienst op zondagochtend. In dezelfde stal bevindt zich ook het hart van Bregmans kunst, Atelier Vliervelden, met de huidige expositie als resultaat. Het woord expositie klopt eigenlijk niet, het is een geheel van acties, gedachten, taal en objecten. Bregman noemt zijn werk een sociale sculptuur, de inbreng van publiek is essentieel: je kunt het schilderij eten en de lijst wandelen. Foodcafé Odin is het kloppend hart van deze sociale sculptuur, daar toont Bregman gechipt hout van een iep die in de 'lijst' stond en 7 februari 2020 omwaaide.

Welkom, op Vliervelden, Almere Oosterwold, op 10 en 11 september 2022.

Meer over de expositie: akkervliervelden.nl

Meer over het muziekfestival: growingmusic.nl