ALMERE - Bij het Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders in Almere zijn donderdag 7 oktober vijf nieuwe elektrische excursievoertuigen in gebruik genomen. Hierdoor kan het huidige excursieaanbod aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen worden verbeterd en verduurzaamd. Wethouder Veeningen maakte samen met Jochgem van Dijk van Stad & Natuur, Wout Neutel van Staatsbosbeheer en Nik Smit van Almere City Marketing een eerste ritje.

Nieuwe ecokarren
‘Met de nieuwe elektrische excursievoertuigen is er een start gemaakt in de verduurzaming van de excursies in de Oostvaardersplassen. Daarnaast kunnen nu grotere groepen in één keer het natuurgebied ontdekken. Ook was er een wens voor kleinere voertuigen. Speciaal voor de avontuurzoeker, de gezamenlijke doelgroep van Nationaal Park Nieuw Land, kan het safarigevoel nóg sterker beleefd worden.’ Aldus Wout Neutel, regiomanager van Staatsbosbeheer. Het gaat om twee 18-persoons excursievoertuigen en drie kleinere zespersoons voertuigen, allen elektrisch aangedreven. Dankzij een subsidie van het Europese LEADER en een bijdrage uit het Fonds Verstedelijking Almere heeft Stad & Natuur in samenwerking met Staatsbosbeheer deze voertuigen kunnen aanschaffen.

Samenwerking voor Nationaal Park Nieuw Land
Vanuit het project ‘Oostvaardersplassen Almere’ ationaal Park Nieuw Land werken deze partijen samen met de gemeente Almere aan programmering, educatie en participatie aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen. Ook de provincie Flevoland is partner in het project. Wethouder Maaike Veeningen: ‘Met deze mooie samenwerking maken we Nationaal Park Nieuw Land nóg een stukje mooier en beter beleefbaar voor bezoekers.’ De programmering aan de Almeerse kant van de Oostvaardersplassen wordt steeds verder uitgebreid met excursies, activiteiten, educatie, evenementen en producten als VR-experience, kinderspeurtochten en een toekomstige escaperoute.

Poortgebieden
Nationaal Park Nieuw Land krijgt een aantal ‘poortgebieden’. Entrees aan de randen van het gebied, elk met een eigen karakter. Een poortgebied is startpunt voor veel activiteiten in het Nationaal Park. Je vindt er horeca, informatie- en recreatievoorzieningen. Voor de beleving van het gebied komen er nieuwe recreatiemogelijkheden en wordt het landschap afwisselender gemaakt.

Voor meer informatie over het programma, kijk op www.oostvaardersplassenalmere.nl.