ALMERE - De lente doet nu echt zijn intrede met de geboorte van de eerste lammetjes bij de Schaapskudde Almere. In de Almeerse buitenlucht zijn de eerste Schoonebeeker Heideschapen bevallen. De schapenmoeders en hun lammetjes maken het goed en trekken rond door de Noorderplassen.

De komst van deze lammetjes betekent de start van een nieuwe fase voor de schaapskudde. De dames van herder Jasper lopen gedurende het hele jaar door Almere om de stad op natuurlijke wijze te begrazen. Het Schoonebeeker Heideschaap is een schapenras dat zich leent voor die begrazing, omdat ze gek zijn op veel eten en berenklauw favoriet is. Op deze manier wordt op natuurlijke wijze gezorgd voor een meer divers, dynamisch gebied. Dit maakt de inzet van machines overbodig en draagt bij aan een grotere biodiversiteit.

De dames zijn een opvallende verschijning en zijn bijzonder populair. Vooral onder de buurtbewoners van de Noorderplassen en Almere Haven, die ze regelmatig tegen het lijf lopen. De Schoonebeeker Heideschapen zijn een sterk, zelfredzaam ras. Ze zijn niet afhankelijk van een dierverzorger, ook niet bij de bevalling. Deze zwangere damesgroep kan om die reden buiten blijven en in principe zonder toezicht hun lammetjes krijgen.

De schapen (en hun lammetjes) staan voorlopig in de Noorderplassen en zijn dus buiten te bewonderen! De exacte locatie wisselt, omdat ze voor hun eten afhankelijk zijn van het grasveld waarop ze zich begeven. Even zoeken dus als je wilt kijken. Kraambezoek is van harte welkom, maar houd alstublieft rekening met de dieren. Blijf rustig, houdt honden aan de lijn en stoor de schapen zo min mogelijk! Schaapskudde Almere is in beheer van Stichting Stad & Natuur Almere.